Sietős sofőrnek jár a pont

2023.05.31. 09:00

Csekkel nevelik előzékenységre a rendőrök a somogyi autósokat

Országos ellenőrzés-sorozatot hirdetett az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága Zebra terv elnevezéssel május 23 és május 25 között. Célja, hogy felhívja a figyelmet a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra. A balesetek gyakori oka, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen nem adják meg az elsőbbséget nekik az autósok, de a járókelők is előidézhetnek balesetveszélyes helyzeteket.

Kovács Gábor

Fotó: M.P.

Egy testkamerás megfigyelő, sportos öltözetű fiatalember és egy civil autó állt a parkolóhelyen, odébb az elfogó járőrautók is indulásra vártak két oldalról. A kaposvári bevásárlóközpontok környékén ellenőrizték a gyalogátkelőhelyek forgalmát. – A civil ruhás kolléga figyeli a kereszteződés környékét, amennyiben szabálytalanságot észlel akár a gyalogosok, akár a járművezetők részéről, akkor értesíti a többieket, akik intézkednek – magyarázta Orbán Zoltán, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Vármegyeszerte egyszerre zajlik az akció három napon át, településenként több helyszínen. 

– Velem előzékenyek az autósok, ritka, hogy elhúz előttem valamelyik – mondta lapunknak a kerekesszékkel közlekedő Mezei Renáta. 
– Az utóbbi időben az autósok figyelmesebbek – erősítette meg a 79 éves, járóbottal közlekedő Porkoláb István. 
– Körültekintően kell vezetni, mert a gyalogosok figyelmetlenek – mondta Kanyar János, bőszénfai autós. – A fiatalok nem néznek körül, nyomkodják a telefont, a fejükön fülhallgató. Az autósok viszont türelmetlenek, ha szabályosan haladok, ledudálnak. 

A gyalogosok közül sokan abszolút nincsenek tisztában a szabályokkal, de őket nem is kötelezi semmi a KRESZ ismeretére, tapasztalják a rendőrök. Elég veszélyes, ha valaki úgy közelíti meg a zebrát, hogy nem tudja felmérni, féktávolságon belül lép-e egy érkező kocsi elé. Ilyenkor nem az autós lesz a hibás, de ő is megszenvedi a balesetet. Másrészről az autósok közlekedési morálja sem a legjobb. Sokan úgy vannak vele, hogy még elmennek a gyalogos előtt, de ez már nincs rendben, mert ha lelépett az úttestre, akkor az autósnak kötelező megadni az elsőbbséget. Ez komoly szabályszegésnek számít, mert eltiltással is lehet sújtani, tehát a sofőr jogosítványa is bánhatja. A gyalogos bírságot kockáztat, feljelentés esetén 50 ezer forintig terjedően, de figyelmeztetéssel és helyszíni bírsággal is élhet az intézkedő rendőr. 

Fotó: Muzslay Péter

Tizenötezer forint volt a tandíj 

Ha egy gyalogos ott áll a zebránál, mindig meg szokott állni, most mégis megbüntették, hívta fel a figyelmet erre autós olvasónk, akit a napokban átutazóként a Balaton környékén bírságolták meg a rendőrök. Nem látta ugyanis a gyalogost, mert eltakarta a növényzet a gyalogátkelőhely előtt. A büntetés sem volt olcsó, mert 15 ezer forintja bánta, de ennél jobban sajnálja azt a hat büntetőpontot, amit kapott. A Zebra terv akció a héten pénteken véget ér, de ha hasonló szabályszegést tapasztalnak a rendőrök, akkor intézkedni fognak, ígérték. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában