Időjárás

2023.06.10. 08:00

Meleg lesz, de délután megint leszakadhat az ég

Fülledt meleg lesz szombaton is, felhős és napos időszakok váltják egymást. De legalább front nem lesz.

Fotó: Masson

Szombaton is marad a labilis légköri helyzet. Változóan napos-felhős, fülledt idő ígérkezik, de előreláthatólag valamivel kevesebb helyen hullik csapadék, mint pénteken, és több napsütésben is bízhatunk.


Délelőtt kevésbé valószínű csapadék, párás lesz a levegő, majd a napsütés hatására jelentősen megnő a légkör energiája és instabilitása, így a délután folyamán ismét számítani kell szórványosan záporesőre, illetve felhőszakadással, kisméretű jéggel kísért zivatarok előfordulására. A csapadék eloszlása továbbra is szeszélyesen alakul.
A szél napközben csak zivatarok környezetében élénkülhet meg.
A hőmérséklet országszerte kellemesen, az átlagosnak megfelelően alakul. Természetesen zivatarok idején 1- 2 órára lehűl a levegő.
Az esti óráktól, zivataroktól függetlenül is élénkülni kezd az É-i szél a nyugati és keleti országrészben.
Éjszaka csökken a záporok, zivatarok száma, egyre kevesebb helyen fordulhatnak elő. Csökken a felhőzet. Helyenként ködfoltok alakulnak ki.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):
szombat reggel 15,
szombat délután 26,
vasárnap reggel 15 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Fronthatás nem terheli szevezetünket. A helyenként megélénkülő szél és helyi záporok, zivatargócok miatt tapasztalható légnyomás ingadozás sokaknak okozhat kellemetlenséget. Az olyan általános tünetek mellett, mint a tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar, koncentrációs problémák várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. Az arra érzékenyeknél vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet. Ajánlott esernyőt, esőkabátot is magunkkal vinni, mert elázás esetén magas a megfázás, felfázás esélye! Forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Vasárnap élénkülő, az ország keleti felén megerősödő ÉK-i széllel szárazabb, és hűvösebb levegő áramlik térségünkbe. A Dunántúlon marad várhatóan mérsékeltebb a légmozgás, ott az előző napokhoz hasonlóan még kialakulhatnak szórványos záporok, valamint zivatarok. A középső országrészben és keleten legfeljebb elvétve fordulhat elő gyenge zápor. Emellett napos és mérsékelten felhős időszakok váltakoznak.

Forrás: eumet.hu 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!