Megjött a tavasz

2024.03.28. 08:54

Márciusi eperszüret: négyezer forint egy kiló a korai szamócából a piacon

Érik az eper a kiskorpádi fóliákban. Októberben elültették a palántákat, a napokban már több ládával is szedtek a gyümölcsből, a kaposvári nagypiacon kilóját 4 ezer forintért adják.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Piroslanak az eperszemek a kiskorpádi fóliában. A Blinczki család szinte egész évben azon dolgozik, hogy mielőbb friss gyümölccsel lássák el vásárlóikat. 
– Októberben ültettük el a palántákat a fóliában és csepegtető öntözés mellett a nagyon hideg napokon elektromos-villanyos fűtéssel segítettük az érést – mondta el Blinczkiné Bencs Mónika. Március 14-én szedték le az első piros szemeket, múlt hét pénteken már csaknem 40 kilónyi epret vittek a kaposvári piacra eladásra. 

Fotó: Lang Róbert


– Nagyon szép a termés, és sok is van rajta, az enyhe februári időjárás rásegített az érésre, ilyen korán még sosem szedtük – mondta el Blinczkiné Bencs Mónika
Húsz fóliát állítottak idén, kettőben spárga és uborka van, a többiben eperpalánták virágoznak. – A férjem mellett mindkét fiam dolgozik a családi vállalkozásban, sajnos a költségek nagyon megemelkedtek. A nagyot 4 ezerért, a kisebb szemeket kilónkén 3 ezerért adjuk – emelte ki a termelő. 
– Vannak, aki furcsán néznek, hogy ilyen korán van eper, de mikor megkóstolják, hogy milyen édes, nagyon elégedettek – mondta mosolyogva Blinczkiné Bencs Mónika. Az előrejelzések szerint már április végén várható a főszezon az epernél. 

Fotó: Lang Róbert

Nemcsak Kiskorpádon és Csökölyben, hanem Mezőcsokonyán, Rinyakovácsiban és Somogysárdon is foglalkoznak fóliás és szabadtéri szamóca termesztésével. 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint hazánkban 550 hektáron foglalkoznak szamócater­mesztéssel, ahol évente átlagosan 8-10 ezer tonna gyümölcs terem. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun, Pest, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, valamint Somogy vármegyében vannak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában