Galériával és Videóval

2022.06.26. 06:50

Varázslatos programkavalkád várta a szolnokiakat a Múzeumok Éjszakáján

Húszéves a Múzeumok éjszakája. Idén az országos programsorozat kiemelt helyszíne Szolnok volt.

Rimóczi Ágnes

Fotó: Mészáros János

Szombat délelőtt rendezték meg a márciusban elmaradt Szolnoki csata hadijátékot. Akkor még kifogástalan volt az időjárás, ám nemsokára eleredt az eső a megyeszékhelyen. Városnéző kisvonatozás, kánkánozó katonák, rendhagyó tárlatvezetések feledtették a rossz időt szombat délután a Múzeumok éjszakája programkavalkádra indulókkal. Este 7 körül aztán úgy gondolták az égiek, hogy mégiscsak engedik szórakozni az érdeklődőket, elállt az eső, s a programok a tervek szerint alakultak.

Szinte lehetetlen lenne felsorolni az összes programot, az azonban biztos, hogy Szolnok több mint 20 résztvevő intézménnyel a főváros után a második legtöbb helyszínt kínálta a látogatóknak ezen a varázslatos éjszakán. Szolnok a programsorozat kiemelt helyszíne volt idén, s nem csak ezért volt különleges az idei esemény. 

Az immár húsz éves országos rendezvény szolnoki programjaihoz idén először csatlakoztak térségi települések is.

Az esemény hivatalos megnyitóján Krucsainé Herter Anikó elmondta, hogy országszerte 431 múzeum több mint 2500 programja várja a látogatókat, köztük szolnoki intézmények, melyek több mint százötven programot kínálnak az érdeklődőknek. 

– A múzeumok éjszakája programsorozat varázsa abban rejlik, hogy bár két évtizede hasonlóak a keretek és szervezési elvek, a tartalom minden évben megújul – emelte ki a kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár (EMMI). 

Hozzátette: nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hosszú ideig elhúzódó világjárvány sok tanulságot és intelmet hagyott hátra. 

– Ezek egyike, hogy a jelenléti élmény nem kiváltható és nem pótolható. Menni, tapasztalni kell, közösségben kell mozogni, átélni az élményeket, s tudni és érezni, hogy mekkora kics és érték mindez – hangsúlyozta.

Elhangzott továbbá, hogy ez az éjszaka minden évben bizonyíték arra, hogy milyen kifogyhatatlan a hazai kulturális intézményhálózat szakembereinek ötlettára. Ezt hangsúlyozta a megnyitón Zsiga Tamás László is. 

A város kulturális életének gazdagságát, sokszínűségét hirdeti ez a program 

– mutatott rá a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára, aki kiemelte a honvédség szerepét, s arról is szólt, hogy a katonák is fontos szerepet töltenek be a kulturális életben is.

Minderről tanúbizonyságot tettek a Légierő Zenekar Szolnok tagjai, akik elvarázsolták az eső elől, az Agóra földszinti aulájába „menekülő” közönséget. Közben pedig hasonlóan varázslatos programok zajlottak a programok a város különböző pontjain, hiszen még csak azután kezdődött az igazi éjszakai kavalkád. A múzeum, a könyvtárak és templomok, a Reptár, a Művésztelep és még sorolhatnák, hol, hány helyszínen szórakoztatták az események az éjszakázó közönséget. Azokat, akik megfogadták, hogy az az éjszaka nem alvásra való volt...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában