2022.08.16. 19:55
Szolnokon is egyre jobban felértékelődnek a háznál termelt javak
Vitathatatlanul még mindig az idősebb generáció tagjai azok, akik megtermelik a saját szükségleteiket fedező zöldség- és gyümölcsféléket. Ugyanakkor napjainkban a fiatalok közül is egyre többen kezdenek ráébredni, mekkora kincs a föld, és próbálják kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.
A szolnoki Héja család egy 1800 négyzetméteres portát tart rendben. A házhoz közel fűszernövények sorakoznak, míg távolabb számos gyümölcsfa ontja a nektárt Fotó: Mészáros János
A szolnoki Héja család egy 1800 négyzetméteres portát tart rendben. A házhoz közel fűszernövények sorakoznak, míg távolabb számos gyümölcsfa ontja a nektárt.
– Gyerekkoromban is szinte mindig volt kertünk, családi hagyomány volt gondozni azt. Nem is volt kérdés, hogy amint tehettük, kertes házat keressünk magunknak. A paradicsomért, salátáért, zöldség zöldjéért alig néhány lépést kell tennem, mindig csak a szükséges mennyiséget leszedve – mondta a szolnoki Héjáné Szilvás Katalin Szandra.
Egyebek mellett tökféléket, patisszont, háromfajta hagymát – így zöldet, lilát és vöröset – vetettek a kertjükben.
– Sárgarépából tavaly annyi termett, hogy még a fagyasztóba is el tudtam tenni, idén viszont olyan aprók lettek, hogy a gyerekek a kertben megették. Az időjárás nálunk sem volt jó hatással a termésre. Az ízre viszont nem lehet panasz – emelte ki.
Két gyermekük is élvezi az ültetés és a szüretelés időszakát, amiben csak lehet, besegítenek.
– A lányommal borsót ültettünk, a kiásott gödröket maga temette be, együtt locsoljuk, és beszélgetünk róla, hogy mi miért szükséges. Mindennap van mit csinálni, paradicsomot kötni, szilvát szedni, de a körte is potyog – magyarázta.
Rengeteg a gyümölcs náluk, az alma még zöld, a szőlő hamarosan beérik. Málnából sok termés akadt, ribizlit is szedtek. A szeder- és áfonyacsemete-bokrok a hetekben érkeznek.
– Minden négyzetmétert kihasználunk. A saját termés kapcsán biztos lehetek benne, hogy vegyszermentes, és ráadásul nem is kell sorban állni a piacon. Ami a kertben terem, mindig friss, akkor szedem le, amikor szükség van rá, és el sem kell mennem itthonról érte. Persze azért akad, amit vásárolnunk kell, mert nem terem elég belőle – részletezte.
Mivel Katalin szeret főzni, a menüt a szezonális gyümölcsökhöz és zöldségekhez igazítja. A terményekből időnként azért a fagyasztóba is jut, hogy télen is lehessen mihez nyúlni.
A megyeszékhely kertes házas részein egyre több helyen látni magaságyásokat, ahol piroslik a paradicsom vagy érik a zeller.
Az ugyancsak szolnoki Kovács család még csak most ismerkedik a kertműveléssel. Egyelőre borsó, patisszon és hagyma terem náluk, viszont akad néhány fűszernövény is.
– Igyekszünk olyan zöldségeket válogatni, amit szeret a család, hogy ne fölöslegesen gondozzuk és nevelgessük a növényeket. Két éve lakunk kertes házban, még ki kell tapasztalnunk, hogy melyiknek, mikor van szezonja, mikor kell ültetni, leszedni, és mennyi vízre van szüksége, de ebben segítségünkre van az internet is – magyarázta a családfő, Kovács Sándor.
A társasházak erkélyein is szépen beérik a paradicsom és a paprika
Egyre több belvárosi erkélyen látni fűszernövényeket vagy primőröket. Seres Annamáriáék a gyermekük érkezése előtt alakították ki a balkont. – Palántákat ültettünk, több-kevesebb sikerrel meg is nőtt a paradicsom és a paprika. Annyi azért nem terem, hogy kiváltsa a boltba járást, de kiegészítésnek tökéletes. A férjem a csilipaprikákat kedveli, így azokból akad több cserépnyi is – tudtuk meg az édesanyától.