Olaszországi parlamenti választások

2022.09.25. 12:28

A vezető olasz politikusok mindegyike szavazott már a választásokon

Az urnákat este tizenegy órakor zárják.

Matteo Salvini (balról), Silvio Berlusconi, és Giorgia Meloni Rómában 2022. szeptember 22-én

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Massimo Percossi

A szicíliai Palermo egyik szavazókörzetében adta le voksát Sergio Mattarella államfő, aki az elsők között járult az urnákhoz a politikusok sorában az előrehozott parlamenti választásokon, melyeken 50,8 millió szavazásra jogosult olasz szavaz vasárnap este tizenegy óráig. A szicíliai Sergio Mattarellát a szavazóhelyiségben sorban állók tapssal üdvözölték.

A pártok vezetői szintén lakóhelyükön mentek el szavazni: a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta a római belváros egyik oktatási intézményében kialakított körzetben szavazott, a jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Melonit egy külvárosi iskola épületébe várták. A centrumpárti Élő Olaszország (IV) elnöke, Matteo Renzi Firenzében voksolt, a Liga vezetője, Matteo Salvini Milánóban.

Matteo Salvini, miután leadta szavazatát, az őt kísérő újságíróknak azt mondta, minél többen mennek el szavazni, annál erősebb lesz a megalakuló kormány. Hozzátette, hogy természetesen az Olasz Testvérekkel és a Hajrá, Olaszországgal közös jobbközép koalíció győzelmét várja.

Nehéz hónapok állnak előttünk a növekvő rezsiköltségek, az erősödő infláció és a téli fűtési szezon közeledte miatt

– hangoztatta Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy a Liga és szövetségesei készen állnak, hogy Olaszországban és Európában aktívan cselekedjenek.

A több mint húszezer választási körzet többségét iskolákban alakították ki. A szavazóknak két cédulát kell az urnákba dobniuk, az egyikkel a szenátus, a másikkal a képviselőház tagjait választják meg.

Semmilyen járványelőírás nem vonatkozik sem a szavazókra, sem a választási bizottságok tagjaira. Újdonságnak számít, hogy most először a választási cédulákat úgynevezett csalásellenes matricával látták el, amelyet a szavazó előtt a választási bizottság tagjai távolítanak el. Ez igazolja a voks megtörténtét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában