Kutatók Éjszakája / Galériával

2022.09.30. 21:55

Kitárta kapuit a szolnoki campus

Tudománynépszerűsítő előadások, izgalmas programok várták a Debreceni Egyetem Szolnok Campusára látogatókat. Péntek késő délután tárta ki kapuit az intézmény az érdeklődők előtt. A Kutatók Éjszakája országos programsorozat célja, hogy segítse a pályaválasztást, és bemutassa a különböző tudományterületeket, legfrissebb kutatási eredményeket.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

A petricsészébe egy kis tejet öntünk, majd különböző színű ételfestéket csepegtetünk bele, ezzel a kis pipettával rajzolj bele mintákat 

– instruálta a tudóspalántákat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet munkatársa. 

– Egy csepp ebből és figyeljétek mi történik – mutatott a csészére. 

A gondosan megalkotott minták egy szempillantás alatt eltűntek, köszönhetően a belecsorgatott mosogatószernek. Ilyen és ehhez hasonló kísérleteknek lehettek szemtanúi a Debreceni Egyetem Szolnok Campusába látogatók péntek késő délután. A Kutatók Éjszakáját tizenötödik alkalommal rendezték meg a megyeszékhelyen.

A Kutatók Éjszakája az egyik legnépszerűbb rendezvényünk, ami évről évre egyre több látogatót vonz 

– mondta a megnyitón dr. Szabó Attila Péter, campuszigazgató. A legjelentősebb változásként azt említette, hogy a program során kinőtték az aulát, így galérián és az emeleti termekben is berendezkedhettek a kiállítók. 

Az ismeretterjesztő előadásokat standok sora színesítette. A napjainkban csak rejtőzködő betegségnek nevezett lisztérzékenység is górcső alá került, még ingyenes szűrővizsgálatot is végeztek. Az Alföld Szíve Térségi Turisztikai Egyesület és a szolnoki Tourinform iroda közös standjánál játékos vetélkedővel várták a kicsiket és nagyokat, a helyesen kitöltött kvíz tesztekért nyeremény is járt. 

A kulináris élvezetek kedvelőit a Édes szívem!-desszerttúra kóstolója csábította közelebb. A Damjanich János Múzeum munkatársai tablóikon azt is bemutatták, mi zajlik az intézményben a zárt ajtók mögött. A bátrabbak a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis jóvoltából repülőgép szimulátorokba ülhettek.

Laboratóriumi kísérletekben sem volt hiány, az érdeklődők megismerhették a fotometria alapjait, bepillanthattak a mikroszkopikus csodavilágba, kipróbálhatták a DNS izolációt. Az aulában helyet kapott a Nemzet Közszolgálati Egyetem, az interaktív bemutatójukat szimulátorok egészítették ki. 

A legkisebbek szívesen huppantak fel a rendőrség jet-skijére, a vadászok fegyverét is játékos formában próbálhatták ki. A tudományok mellől a kulturális programok sem hiányoztak. Az este folyamán jazz dallamok csendültek fel, majd a Szolnoki Szimfonikus Zenekar rézfúvósainak koncertjét is élvezhették a résztvevők. 

Amint besötétedett, előkerült a távcső, melyet a parkolóban állítottak fel, Ujlaki Csabával az égboltot lehetett figyelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában