Szolnok

2023.01.29. 18:00

Fél évszázada szerezték helikopter-vezető képesítésüket

A szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán 1973-ban avatott huszonhat egykori helikoptervezető-hallgatók mindegyike a Szovjetunió távoli szegletében, az akkori Frunzei Központi Repülőtisztképző Iskolán folytatta repülőkiképzését

Mészáros Géza

Megjárták a Szovjetuniót, ötven éve helikopterpilóták lettek, a napokban pedig díszoklevelet vehettek át. Az ünnepeltek és családtagjaik a szolnoki dandár bázisán jártak, ahol Palik Mátyás ezredes (bal szélen) és Simon Zsolt ezredes (jobb szélen) fogadták őket

Fotó: NKE HHK/Beküldött

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának szolnoki bázisa a közelmúltban jubileumi ünnepségnek adott otthont. A szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán 1973-ban avatott egykori helikoptervezető-hallgatók az ötven évvel ezelőtt szerzett képesítésük után arany díszoklevelet vehettek át.

– Köszönöm önöknek a haza és a honvédelem iránti elkötelezettségüket – kezdte ünnepi beszédét Palik Mátyás ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar katonai repülési dékánhelyettese.

Az esemény kapcsán Palik Mátyás ezredes hírportálunknak hangsúlyozta, hogy a tisztképzésnek minden korszakban megvoltak a maga belső és a történelmi körülmények által befolyásolt eltérő sajátosságai, de egyvalami közös volt: a katonai pálya, a haza iránt érzett kiolthatatlan szeretet, a haza szolgálata és védelme.

A szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán 1973-ban avatott huszonhat egykori helikoptervezető-hallgatók mindegyike a Szovjetunió távoli szegletében, az akkori Frunzei Központi Repülőtisztképző Iskolán folytatta repülőkiképzését. Frunze, ma Biskek néven Kirgizisztán fővárosa...

A huszonhat hajdani hallgató közül jó néhányan már nem érhették meg a mostani rendezvényt. Az ünnepség résztvevői néma főhajtással tisztelegtek az elhunyt bajtársak emléke előtt, majd átadták a jubileumi díszokleveleket. A jubilánsok nevében Kovács Dániel Tibor nyugállományú alezredes mondott válaszbeszédet, Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnok-helyettese pedig a bázis jelenkoráról számolt be. A találkozó laktanyabejárással zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában