Körkép

2023.02.02. 06:55

Túlélték a nehezebb időszakot a térség pálinkafőzdéi, nem csappant meg a forgalmuk

Térségünkben régi hagyománya van a pálinka elkészítésének és fogyasztásának egyaránt. A környék főzdéinek és szakembereinek segítségével annak jártunk utána, melyek most a legkedveltebb tüzes nedűk, valamint, hogy milyen kihívásokkal néz szembe manapság az ágazat.

Hartai Gergely

Bolyhos Zoltán tulajdonos mutatja a korszerű pálinkafőző berendezést

Fotó: Mészáros János

– Tapasztalataim szerint ebben az időszakban is a hagyományos pálinkák a befutók, vagyis elsősorban a barack, a szilva és a cseresznye iránt a legnagyobb a kereslet – osztotta meg gondolatait hírportálunkkal Bulyáki József. 

A nagykörűi pálinkafőző mester mint mondja, sajnos a málna egyre inkább kifut a piacról. 

A hazánkat is érintő klímaváltozás miatt ugyanis mind kevesebbet termelnek belőle azokon a helyeken, ahol azelőtt sokat és jó minőségűt lehetett kapni. A gyümölcs szinte teljesen elszáradt tavaly és tavalyelőtt is, ezért csak minimális mennyiséget tudtak értékesíteni a termelők.

– Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ezúttal az időjárás milyen mértékben befolyásolja a gyümölcsök érését. Ugyanakkor azt látjuk, hogy nincsenek igazán nagy fagyok, így a kártevők jó része nem pusztul el. A rügyek pedig a 8-10 fokban már megjelenhetnek, ám ha hirtelen hidegre fordul az idő, tönkremehet a termés – tájékoztatott a szakember.

Bulyáki József mondandójában a cseresznyetermésről is szót ejtett. Szavai szerint az elmúlt esztendőben rengeteg maradt a fákon, mert nem volt, aki leszedje. Akkor a szedés munkaköltsége mellett gondot jelentett az is, hogy meglehetősen aprók volt a szemek.

– Úgy látom, a legnépszerűbb pálinkafajták között szerepel a kajszibarack, az iránta mutatkozó igény nálunk is lecsapódik. Éppen ezért nagyon bízunk benne, hogy idén jó lesz a termés. A másik zászlóshajó az ágyas cigánymeggy pálinka, amelyből szintén sok fogyott az elmúlt időszakban – vette át a szót az újszilvási Bolyhos Pálinkafőzde vezetője. Bolyhos Zoltán kiemelte, a válság ellenére sem csappant meg a különféle pálinkaféleségek iránti érdeklődés, ennek köszönhető, hogy az ő forgalmuk sem lett gyengébb az előző évekhez képest.

A rezsiárak növekedése miatti problémákat átvészeltünk, az állami kompenzáció révén sikerült túlélnünk a legnehezebb időszakot. Azt mondhatom, a legjobbkor jött az 50 százalékos rezsitámogatás 

– emlékeztetett a főzdevezető, aki zárszavában kiemelte, a hazai célterületük elsősorban Budapest és térsége, míg külföldön Németországban, Vietnámban, valamint Ausztráliában népszerűsítik az újszilvási pálinkát.

A kulturált fogyasztás hagyományát ápolják

A Jászsági Pálinka Lovagrend 2016 óta népszerűsíti a jó minőségű pálinkák főzését, a kulturált pálinkafogyasztás hagyományait a térségben. Munkájuknak köszönhetően reneszánszát éli a hungarikumnak számító ital fogyasztása és évről évre egyre jobb minőség párlatok jelennek meg a jászsági mustrákon. 

– Tavaly huszonhat pálinkamustrán képviseltette magát a Jászsági Pálinka Lovagrend az ország számos pontján, valamint országos felkészítő tréningen is részt vettünk. Térségünkben nagyon sokféle gyümölcsből főznek, de a legelterjedtebb a szilva és az utóbbi időben a törköly- és borpárlatok. Törkölyhöz olcsóbban hozzá lehet jutni, mint a például a sárgabarackhoz. Az elmúlt év aszályos időszaka miatt gyenge lett a gyümölcstermés. Ez jelentős áremelkedést is maga után vont, valamivel kevesebb cefre lett – mondta el érdeklődésünkre Kalla Pál, a Jászsági Pálinka Lovagrend nagymestere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában