Jászszentandrás

2023.05.31. 13:55

Még egy darabja sem került elő az éj leple alatt ellopott közel négymázsás szobornak

Nagy megdöbbenést keltett két éve az eset, amikor ismeretlen tettesek ellopták Arthur Troop, a Nemzetközi Rendőrszövetség (IPA) alapítójának két méter magas, közel négymázsás bronzszobrát a jászszentandrási IPA Parkból. Az emlékhely alapító-tulajdonosa, a Stuchlik család tagjai máig nem tudták feldolgozni a történteket, az ikonikus szobor ugyanis azóta sem került elő. A napokban azonban óriási meglepetés érte őket, lengyel barátaik ugyanis ideiglenesen felállították az emlékmű műgyantából készült másolatát.

Illés Anita

Stuchlik László és felesége, Katika az ellopott Arthur Troop szobor másolatával, melyet lengyel barátaiktól kaptak

Fotó: Pesti József

Hatalmas veszteség érte a világ hetven országát tömörítő Nemzetközi Rendőrszövetséget (IPA) és a jászszentandrási IPA parkot alapító Stuchlik családot. 

2021. október 23-án az éj leple alatt ismeretlen tettesek eltulajdonították a nagyra becsült és szeretve tisztelt Arthur Troop, az IPA világszervezet alapítójának két méter magas, 390 kilogramm súlyú bronzszobrát a jászszentandrási IPA parkból. Az emlékhely magyar vállalkozók összefogásával, az IPA szellemi támogatásával, valamint családunk ötlete alapján és pénzügyi finanszírozásával valósult meg. A bronz emlékmű a karcagi Győrfi Sándor, Kossuth-díjas szobrászművész és szerzőtársa, Király Róbert alkotása 

– idézte fel a történteket Stuchlik László. 

Az ikonikus szobrot 1998-ban avatták fel, nagy meglepetésként az akkor 84 éves Arthur Troop maga leplezte le. Az ünnepségen mintegy negyven ország képviseltette magát, több mint száz vállalkozó részvételével. Az emlékmű huszonhárom évig állt a park központi részén található nyolcvan tonnás diabáz anyagú sziklatömb előtt.

– Máig nem tudjuk, hogy kinek állt érdekében a világon egyedülálló, felbecsülhetetlen értékű, az alkotó művészek által zsűriztetett, levédetett műalkotás tönkretétele. Információink szerint az emlékműnek egyetlen darabját sem találták meg. Bízunk benne, hogy a szobor egy darabban kerül elő és a művészek segítségével visszakerül eredeti helyére – mondta reménykedve az emlékhely megálmodója. 

Stuchlik László arról is beszámolt hírportálunknak, hogy családjának a napokban különleges megtiszteltetésben volt része. Lengyel barátaik ugyanis meglepetésként ideiglenesen felállították a világ hetven országának tisztelgő emlékmű másolatát, amíg az eredeti mű újra méltó helyére kerül az Arthur Troop Parkba.

Az IPA Parkban egy nyolcvan tonnás diabáz anyagú sziklatömb előtt áll a szobor másolata
Fotó: Pesti József

– Köszönettel tartozunk dr. Szerencsés Istvánnak, Jászdózsa egykori polgármesterének és lengyel barátainknak, Anna Pieczarka országgyűlési képviselőnek, Tarnów polgármesterének, Grzegorz Koziolnak, valamint Wojciech Ruszel szobrászművésznek. Hálásak vagyunk azért, hogy segítségükkel tovább tudjuk ápolni és tisztességgel, szeretettel szolgálni Arthur Troop szellemiségét – fejezte ki köszönetét a jászszentandrási IPA park alapítója.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában