Galériával

2023.06.05. 09:57

Pálmaligetet alakított ki kunszentmártoni kertjében Oberna István

Több mint tíz éve hódol a kertészetnek a kunszentmártoni Oberna István. Mára harminchét féle pálma és egyéb különleges trópusi növény díszíti udvarát, igazán mediterrán hangulatot teremtve a tiszazugi városban. A történet kaktuszok gyűjtésével kezdődött.

P. Pusztai Nóra

Oberna István 13 éve ültette el az első pálmáját, aminek levelei azóta négy méteresre nőttek

Fotó: Mészáros János

Háromszög-, orsó-, palack-, illetve kocsonyapálma, de még vörös levelű banán is díszíti Oberna István kertjét. Először kaktuszokat gyűjtött, majd tizenhárom éve érkeztek hozzá az első pálmatövek. A nem szokványos növények nagy részét Dél-Spanyolországból szerezte be. 

2010-ben vettem az első pálmáimat, akkor voltam 30 éves, a háromból csak egy élte túl, az egyik igazi tanulópénz volt, a másikat, egy kínai kendert a 2017-es fagy vitte el 

– tekintett vissza a kezdetekre.  

A kert közepén terebélyesedik a legnagyobb pálma, melyet kétméteres levelekkel, és körülbelül hatvan centis tönkkel ültetett. Tizenhárom év gondozása után a levelei már négyméteresek, a törzs átmérője egy méter ötven centi körül van.

– Részben magamtól jöttem rá, mi kell a növényeknek. Sok tápanyagra van szükség, mindig másfajta tápot használok, többségében magas nitrogén és kálium tartalmút – magyarázta, ahogy körbevezetett a növények között.

 

Mindegyikhez van egy-egy rövidebb története. Az Y fejű cycast tavaly vásárolta, az utat megsínylette, mára viszont már virágzik.

 

– Két éve érlelem tarkalevelű a monstera variagatát, minden levél gyökeret is ereszt, levelenként lehet eladni. Az örökzöld magnólia virágában meg éppen méhek fürdőznek, ez ilyenkor cseréli a levelét – hajtott le egy ágat, melyen két tenyérnyi fehér virág nyiladozott. 

Ritkaságnak számít a brachea edulis, melyből Spanyolországban sem sok van. Abból látható igazán, hogy milyen idős, hogy törzsének alja szinte elefántlábszerű.  

De vannak itt olyanok, amit sok helyen csak két évig tudnak megtartani, ezek között van a trópusi bismarcia nobilis, ez nagyon érzékeny a hidegre tíz foknál már teleltetni kell. Télre béreltem Cserkeszőlőn termálvizzel fűtött fóliát. Némelyiket berakom a garázsba. Amik ki vannak ültetve, kapnak egy hungarocell házat vészfűtéssel, hősugárzóval, fűtőkábellel

 – részletezte.  

A pálmák sok esetben a levelük alakjáról kapták a nevüket, így lehet hal- vagy rókafarok, de például elefántfül pálma is. 

Mediterrán hangulatot varázsolt a Tiszazugba

Oberna István a sziklakertjébe kaktuszokat ültetett, már az ernyők helye is megvan, ezekkel védi a növényeket a nap és eső elől. Gomba-, rovar és atka elleni szerekkel permetez, szabadidejében a pálmáit, a kertet gondozza.

– Úgy gondoltam, hogy ha nem jutok el a tengerhez, akkor a hangulatot hozom ide. Ültettem mandarint, narancsot, kumkvatot és citromot – mesélte az udvaron sétálva, miközben azt is megmutatta merre jár a nap, ami reggeltől estig süti a kertet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában