Nyíregyháza

2022.05.18. 14:00

Időközi voksolás bő egy hónap múlva

Két választókerületben, az 1-esben és a 3-asban tartanak időközi választást június 26-án Nyíregyházán.

KM

Forrás: szon.hu/archív

Fotó: Mate Janos

Két sajnálatos haláleset miatt üresedett meg a nyíregyházi 1-es számú és a 3-as számú választókerület egyéni képviselői helye. Az 1-es választókerület korábbi képviselője dr. Adorján Gusztáv 2020 októberében hunyt el, a 3-as választókerület képviselője, Lövei Csaba 2021 áprilisában halt meg. Mivel egyéni képviselői voltak körzetüknek és nem listáról jutottak be 2019-ben, ezért van szükség a voksolás kiírására. A nyáron már ki lehet tűzni a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. 

Központilag postázzák 

– A pandémia idején a jogszabályok nem engedték meg a választást, a parlamenti voksolás lezárását követően lehetőség van időközi helyhatósági választásokat tartani. A Helyi Választási Bizottság kiírta mindkét egyéni kerületben az időpontot június 26-ára, vasárnapra – tájékoztatta lapunkat dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője. 
Hozzátette, hogy országosan, központilag postázták a választási értesítőket minden érintettnek, aki esetleg nem kapta meg, a polgármesteri hivatalban érdeklődhet, ha kérhetik, első körben telefonon. Természetesen csak azok kapnak értesítést, akik a két választókerületben laknak. 

Nincs küszöb és korlát 

– Az egyiknél szűk hétezer szavazásra jogosult állampolgár él, a másikban bő 7 ezer. Hogy valaki jelöltként indulhasson, a szabályok szerint a választópolgárok 1 százalékának megfelelő aláírás összegyűjtése szükséges, azaz 69, illetve 72 ajánlás. Ahogyan minden választásnál, úgy most is fontos, hogy a választópolgár személyi adatai pontosan legyenek feltüntetve az ajánláson, kizárólag így érvényes. Az ajánlásokat május 23-ig lehet gyűjteni – tette hozzá dr. Szemán Sándor. 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a voksokat június 26-án csak a megyeszékhelyen lehet leadni a választókerületekhez tartozó szavazókörökben, máshol nincs rá lehetőség. A mozgóurna igénylésének szabályai változatlanok, hasonlóan lehet megkérni, mint az országgyűlési voksolás alkalmával. 
– Ami szintén fontos: az önkormányzati választásnál nincs küszöb és korlát, tehát akármennyien vesznek részt rajta, az mindenképpen érvényes, egyben eredményes is, ugyanis az nyeri a mandátumot, aki a leadott szavazatok közül a legtöbbet szerzi meg. Ha teljes szavazategyenlőség lenne, abban az esetben meg kell ismételni a választást.
 



Két nagy városrészt érint

Az utcajegyzéket a megyeszékhely honlapján, illetve a város honlapján a www.nyiregyhaza.hu-n lehet megtekinteni. Összefoglalva, az 1-es választókerület a belváros északi és keleti része, a centrumból indulva szinte a Jósavárosig, illetve a Bujtoson át az Örökösföldig ér. A 3-as választókerület a Jósaváros északi részét, illetve Sóstó felé a Korányi Frigyes utca két oldalát, a Korányi Kertvárost öleli fel, míg keleti irányban Örökösföld családi házas övezetét is érintve egészen Kőlaposig tart. 
 

 

Címkék#választás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában