Nyíregyháza

2022.05.23. 12:36

Új autóbusz-telephely épül Nyíregyházán (videó)

Akik gyakran járnak a megyeszékhely kertvárosi részén, számos építkezéssel találkozhatnak, ezek egyike a közösségi közlekedés fejlesztését szolgálja: a Tiszavasvári úton lévő, barnamezős beruházás részeként kialakított fejlesztési területen új autóbusz-telephely épül.

Fotó: Mate Janos

Ha minden a tervek szerint halad, a Korányi Frigyes utcai telephelyről 2024-ben költözhetnek át ide a járművek és az ott dolgozók. A beruházás összköltsége több mint 8 milliárd forint, a cél pedig a közösségi közlekedés modernizálása – telephely alapkövét hétfőn tették le.

Előremutató beruházás

– Egy olyan modern, folyamatosan fejlődő városnak, mint amilyen Nyíregyháza, előremutató beruházásokra van szüksége, a töltőállomás és a telephely kialakítása pedig éppen ilyen – mondta a megyeszékhely alpolgármestere, dr. Ulrich Attila, aki úgy fogalmazott: a nyíregyházi fejlesztési projektek tudatos, átgondolt munka eredményeként valósulnak meg.

– Az önkormányzat egyik legfontosabb célja, hogy a tömegközlekedés megfeleljen a XXI. századi előírásoknak és hogy ennek megfelelően a lehető legkisebb mértékben szennyezze a környezetet. A városban komoly a szmogterhelés, ezért különösen fontos, hogy környezetkímélő eszközöket használjunk. Ezt a célt szolgálja többek között az a pályázat is, melynek segítségével korábban 41 darab, sűrített földgázzal üzemelő, ún. CNG buszt szerzett be a város – a járművek 2018 óra járják a megyeszékhely útjait. Az eredeti, 5 milliárd forintos támogatási összeget 2 milliárddal megemelték, ezzel támogatva az új telephely létrehozását, illetve a CNG-kút kiépítését.  

Megújul a járműállomány 

– A 6 ezer darabos autóbuszflottánkat folyamatosan modernizáljuk: az elmúlt időszakban 1800 járművet állítottunk forgalomba, az idén pedig ezer érkezik, amivel a teljes állomány 40 százaléka megújul – mondta el az eseményen Nagy Attila, a Volánbusz Zrt. üzemeltetési főigazgatója és hozzátette: a Nyíregyházán szolgálatot teljesítő buszok átlagéletkora 10,5 év. – A szabolcsi megyeszékhelyen tavaly 10 millió utast szállítottunk, és hogy a tömegközlekedést mennyire befolyásolta a járvány, csupán egyetlen adatot mondanék: 2019-ben ez a szám 16 millió volt. Az informatika, az infrastruktúra és az eszközállomány fejlesztése azért is elengedhetetlen, hogy visszatérjenek hozzánk az utasok – mondta Nagy Attila, aki arról is beszélt, hogy ha minden a tervek szerint halad, jövőre kiválaszthatják a 2. ütem projektelemeinek kivitelezőjét, 2024-ben pedig átköltözhet ide a Korányi úti telephely járműállománya, illetve az ott dolgozók.

A köszöntők után letették az alapkövet, ami mellett egy időkapszula is a földbe került, benne a Nyíregyházi Napló legfrissebb száma, a támogatói okirat másolata, a beruházás látványtervei, egy Ikarus 260-as 1:72-es modellje, és természetesen a hétfői Kelet-Magyarország is. 
 

VIdeóink YouTube csatornánkon is elérhetők!

 

Címkék#busz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában