Tűz

2022.05.25. 10:44

Pokoli lángok pusztítottak az orosi lerakóban - kiderült, mi okozta a tüzet

A kamerák pontosan rögzítették, hogy hat perc alatt olyan lángokkal égett a szemét, hogy a közelébe sem lehetett menni.

– Délelőtt 10 órakor még 200 négyzetméteren égett a szemét az Orosi telepen, kollégáink négy vízsugárral oltják a tüzet, a helyszínen van egy vízszállító is, a hulladékkezelő telep munkagépei folyamatosan segítik az oltást – adott gyors helyzetjelentést lapunknak szerda délelőtt Dudás Szilvia főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője. Ahogy arról beszámoltunk: kedd este az orosi hulladéklerakóban 250-300 négyzetméteren több mint 600 köbméter hulladék gyulladt ki, a lángok a szomszédos hulladékkupacot is meggyújtották, majd továbbterjedtek a száraz fűre, amely körülbelül kétszáz négyzetméteren égett, de a tűz több villany kapcsolószekrényt is érintett. A kiemelt riasztási fokozatú tűzesethez nyolc járművel közel harminc tűzoltó vonult Nyíregyházáról, Ibrányból, Hajdúnánásról és Nyírbátorból, az oltást a Szabolcs megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. 

– A katasztrófavédelmi mobil labor a helyszínen, valamint a környező településeken folyamatosan méréseket végzett, amelyek egészségügyi határértéket meghaladó káros gázkoncentrációt nem igazoltak, személyi sérülés nem történt – tette hozzá a helyettes szóvivő.


– Hétvégén beszállított lombhulladék öngyulladása okozta a tüzet – mondta megkeresésünkre Éberhardt Gábor. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője megjegyezte: a telep kamerái rögzítették, hogy 17 óra 42 perckor elindul egy vékony füstcsík, hat perccel később pedig már olyan lángokkal égett a szemét, hogy a közelébe sem lehetett menni.

 – Száraz, levegős hulladékról van szó, s ezeknél sajnos lehetetlen megakadályozni, hogy véletlenszerűen – és erre országos példák is vannak – be ne következzen az öngyulladás. A helyzetet nehezítette, hogy munkaidő után csaptak fel a lángok, nem volt senki a telepen. Ha a kollégáink itt vannak, akkor, ahogy már többször is megtörtént, a kezdődő kis, vagy kevéssé intenzív tüzet meg tudják fékezni – magyarázta az ügyvezető, s megjegyezte: ez egy veszélyes üzem. Kedden gyors szemlét tartottak, s kiderült: szerencsére gépet, hulladékkezelő berendezést nem érintett a tűz. 

– A betonozott felület sérüléseit még nem látjuk, néhány, a kezelőhöz kapcsolódó befúvó ventilátort ért kár, aminek az értéke a mostani becsléseink szerint 5-10 millió forint között lehet, amit nekünk kell állni, mert egyetlen biztosító sem köt hulladékkezelőre biztosítást, de ha lenne is, ez még önrész alatti érték lenne – fejtette ki Éberhardt Gábor.

 

 

Címkék#tűz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában