Nyíregyháza

2022.05.26. 15:12

Árulkodó csokibajusz

Országos rekordkísérlethez csatlakoztak a nyíregyházi Kazinczy-iskola diákjai gyermeknap alkalmából.

Együtt jég­krémezett a nyíregyházi Kazinczy-iskola összes diákja csütörtökön, kora délután. Ennek önmagában nem igazán lenne hírértéke, hiszen nyár van és meleg, miért ne fogyaszthatnának el a diákok egyet-egyet hűsítő finomságból? Csakhogy miközben a gyerekek a csokis-vaníliás és gyümölcsös édességet nyalogatták, egy nagyszabású világrekord-kísérletnek is a részeseivé váltak.

Felharsant a sípszó

– A kezdeményezés Szolnokról, Valló Tamástól indult, aki a Rotary Magyarország projektfelelőse. Azt találta ki, hogy a szervezet gyermeknapján a klubok jóvoltából hazánk több mint ötven településén 29 500 óvodás és iskolás egyszerre fog jégkrémezni egy időben – avatott be az előzményekbe Diczkóné Untener Mónika, a nyíregyházi Rotary legfiatalabb „tagozata”, az EarlyAct vezetője.

A Kazinczy-iskola pedagógusa elárulta: a gyerekek semmit nem tudtak az akcióról, így meglepetésként érte őket, amikor kivonultak az udvarra és mindenki kapott egy-egy jégkrémet. Mindenkire gondoltak, glutén- és laktózmentes édességgel is készültek a nagy eseményre.

– A hétvégi gyermeknaphoz közeledve szerettünk volna mosolyt csalni az ovisok és iskolások arcára, de az sem hátrány, ha a Rotary Magyarország beírja magát a Guinness Rekordok Könyvébe – magyarázta Diczkóné Untener Mónika, s megjegyezte: jó lenne minden évben megismételni az akciót.

Néhány perccel délután egy előtt mindenki megkapta a jégkrémjét. – A résztvevő intézményeknek pontban 13 órakor be kell lépniük egy Zoom-os felületre, ahol a Guinness követheti az eseményeket, emellett előzetesen kitöltöttük a jegyzőkönyvet – ezeket elektronikus úton, egy központi címre fogjuk elküldeni – magyarázta az EarlyAct vezetője, miközben a gyerekek izgatottan bontogatták a finomságot. Ekkor felhangzott a sípszó, ami jelezte, hogy kezdődhet a rekordkísérlet. Az általános zsivaj alábbhagyott, az itt-ott feltörő kacajokon kívül leginkább a tölcsérek ropogása hallatszott. Meg kell hagyni, a kazinczys diákokon biztosan nem múlott a világrekord felállítása.

A megyei több pontján

Mire elfogytak a jégkrémek, a Zoom-os közvetítés is véget ért. Hogy sikerrel zárult-e a kísérlet, csak később derül ki. Az Árok utcai iskola csak egyike azoknak a nyíregyházi és megyei intézményeknek, amelyek a helyi Rotary kluboknak köszönhetően meglephették a gyerekeket a hűsítő édességgel. Nyíregyházán és Nyírteleken  több mint kétezer, Kisvárdán kilencszáz, míg Mátészalkán 3500 fagyi fogyott.

A negyedikes Budai Gábor Zalán, az EarlyAct elnöke le sem tagadhatta volna, hogy részese volt a rekordkísérletnek, széles mosolyát csokibajusz és -szakáll keretezte.
– Nagyon izgalmas volt ez az egész, a többieknek is tetszett a meglepetés. Jó érzés a részese lenni egy ekkora eseménynek – mondta komolyra fordítva a szót a kisfiú, aki a Rotary nyíregyházi ifjúsági tagozatának vezetőjeként sok helyen megfordult ebben az évben. – Voltunk például az állatmenhelyen és szemetet szedni, igyekeztünk segíteni és közben barátokat szerezni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában