Kisvárda

2022.05.26. 20:00

Öt ütemben bocsát el dolgozókat a Tungsram-csoport Kisvárdán

Segítséget nyújtanak az álláskeresésben.

TG

A Tungsram a hagyományos termékei gyártását befejezi, ami pedig leépítést von maga után

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

 – Felvettük a kapcsolatot a régió nagyfoglalkoztatójával, a Master Gooddal, illetve a megyei kormányhivatal munkaügyi központjával is. Sajnos a 
munkájukat elveszítők közel fele szakképzetlen, így a továbbfoglalkoztatásuk nem olyan egyszerű, de az önkormányzat mindent megtesz, hogy segítsen az állás nélkül maradókon. Ha kell, akkor a jelenleginél több közmunkás-pozícióra fogjuk beadni az igényünket – mondta lapunknak Kisvárda polgármestere. Leleszi Tibort arról kérdeztünk, az önkormányzat hogyan tudja segíteni a Tungsramtól elbocsátott dolgozókat. A településvezető hozzátette, egy ilyen esetben meglehetősen szűkös egy önkormányzat mozgástere. 

Mint ismert, Kisvárdán június és november között, öt ütemben összesen 276 munkavállalót bocsát el a Tungsram-csoport. A 125 éves világítástechnikai készülékek gyártásával foglalkozó cég csak így tudja megőrizni versenyképességét

A világítástechnikai készülékek gyártásában érdekelt Tungsram április végén közölte, hogy megszünteti a hagyományos termékei gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári alkalmazottjaikat érinti. A cég öt telephelyéről bocsátanak el szakaszosan dolgozókat: elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest. 
– A 125 éves magyar exportvállalat csak így tudja megőrizni versenyképességét a világpiacon. A tervezett lépések 1500 ember munkájának megmentését jelentik. 

Öt ütemben 

Megkerestük a Tungsram-csoportot, ahol Mehlhoffer Tamás kommunikációs és PR-igazgató válaszolt kérdéseinkre. 

– Kisvárdán június és november között, öt ütemben összesen 276 munkavállalót bocsátunk el. A Tungsram Aero Space Power Kft. a kisvárdai gyár területén repülőgép-hajtóműveket tart karban és javít. Ez a tevékenység a Tungsram korábbi tevékenységéből fejlődött ki, és már egy magánbefektető bevonásával bővíti kapacitásait. Ez a tevékenység folytatódik a létszámleépítés után is a telephelyen – adott tájékoztatást Mehlhoffer Tamás, aki felidézte Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán adott korábbi nyilatkozatát, miszerint ez egy elkerülhetetlen technológiai váltás. 

– Az Egyesült Államokban, a halogénlámpák megmaradt utolsó piacán, is elkezdték kivezetni a hagyományos világítástechnikai termékeket, aminek következtében a fennmaradó hagyományos világítótest-gyártásunkat is leállítani kényszerülünk 2022-ben – fogalmazott a Tungsram-csoport sajtóközleményében Jörg Bauer. 

Lesújtó hír 

A kisvárdai önkormányzatot lesújtotta a Tungsram leépítésének híre. Mint azt Leleszi Tibor, a város polgármestere lapunknak elmondta, már egyeztettek a cég helyi vezetőjével és a térség országgyűlési képviselőjével a jövőbeni lehetőségekről. 

– Az önkormányzat mozgástere egy ilyen esetben meglehetősen szűkös, de amit lehet, megteszünk az elbocsátott dolgozók újbóli elhelyezkedéséért. Felvettük a kapcsolatot a régió nagyfoglalkoztatójával, a Master Gooddal, illetve a megyei kormányhivatal munkaügyi központjával is. Sajnos a munkájukat elveszítő dolgozók közel fele szakképzetlen, így a továbbfoglalkoztatásuk nem lesz olyan egyszerű, de az önkormányzat mindent megtesz, hogy segítsen az állás nélkül maradókon. Ha kell, akkor a jelenleginél több közmunkás-pozícióra fogjuk beadni az igényünket – tette hozzá Leleszi Tibor. 

Minden támogatást megadnak 

A csoportos létszámleépí­tésről a megyei kormányhivatalt is értesítette a cég, ugyanis ilyen esetben szükség van a dolgozók elhelyezkedését támogató kezdeményezésekre. 

– A kormányhivatal kiemelt figyelmet fordít az érintett munkavállalókra, és minden szükséges támogatást, egyéni, személyre szabott ­tanácsadást, segítséget megad, hogy mihamarabb elhelyezkedhessenek a végzettségüknek megfelelő munkakörben. Felvettük a kapcsolatot a munkáltatóval, elkezdődtek az egyeztetések annak érdekében, hogy az érintettek a lehető leghamarabb pontos információkhoz juthassanak és segítséget kaphassanak elhelyezkedésükhöz. Jelenleg a megyében több mint hatezer üres álláshelyre várnak jelentkezőket a foglalkoztatók – zárult a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal közleménye. 

A kormány is fokozott figyelmet fordít a Tungsram csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak mielőbbi elhelyezkedésére – ezt már az Innovációs és Technológiai Minisztérium adta hírül nemrég. 

A tárca a szükséges forrás biztosításával szeretné az elbocsátott foglalkoztatottakat olyan képzésekbe bevonni, amelyek elősegítik a mielőbbi munkába állásukat. Az intézkedésnek köszönhetően a kormányhivatalok közreműködésével személyre szabott, álláskeresést ösztönző juttatást kaphatnak a Tungsram-dolgozók. 

– A vállalat vezetésével történt egyeztetések szerint a támogatottak a képzés idejére akár mentesülhetnek is munkavégzési kötelezettségük alól, azt a felmondási időszakban elvégezve még jobb eséllyel és lényegében kiesés nélkül dolgozhatnak tovább új foglalkoztatójuknál. Így még biztosabban teljesülhet az az alapvető törekvés, hogy a dolgozók ütemezett leépítésüket követően lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak. 

Befektetőket vinnének 

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) szintén megszólalt a leépítés ügyében. Ők a korábbi gyakorlatnak megfelelően mindent megtesznek azért, hogy mielőbb befektetőket vigyenek a Tungsram létszámcsökkentése miatt érintett településekre, így akár Kisvárdára is, felhasználva a meglévő infra­struktúrát és munkaerőt. – Ezúttal is azért dolgozunk, hogy az érintett munkavállalók mielőbb új munkahelyet találjanak, és a helyzetük megnyugtató módon rendeződjön – írta közleményében az ügynökség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában