Tiszatelek

2022.07.03. 07:00

Nem bánta meg döntését a tiszateleki vadász

Tajdi Lászlót jobban vonzotta az állatok világa, s nem bánta meg döntését.

MML

Tajdi László kérésünkre megmutatta a kedvenc trófeáját is

Fotó: M. Magyar László

A Nagyhalászban élő Tajdi László a tiszateleki Tiszamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza, tőle kértünk egy kis értékelést az április–májusi őzbakvadászattal kapcsolatban. (A megye hivatásos vadászainak a közelmúltban megrendezett versenyen az igen előkelő harmadik helyet szerezte meg a szoros versenyben.) 

Külföldi vendégvadászok 

– Jónak értékelem az eddigi szezont, elégedettek lehetünk vele. Hetvennégy őzbak elejtésére kaptunk engedélyt a vadászati hatóságtól. Soknak tűnhet ez a szám, de szerencsére gazdag állománnyal rendelkezünk a Tiszatelektől Dombrádig terjedő területünkön. A Tisza is végighúzódik nálunk, így van jó élőhelyet jelentő árterünk is. 

– Zömében külföldi – belga és szlovák – vendégvadászok hozták terítékre a bakokat, de ellátogatott hozzánk egy magyar csoport is. A kiállításon bemutatott trófeák bakjait a szlovák vadászok ejtették el – mesélte Tajdi László. 

– Amelyik trófeán érem is van, azt már minősítették. A kiállításon van egy arany-, négy ezüst- és egy bronz­trófea, a többit már elvitték a vadászok, s köztük is voltak érmes trófeák. 

Javaslat a közönségdíjra 

– Reggel és este egyaránt sikerült terítékre hozni bakokat, de tulajdonképpen a korai szakaszban, vagyis a vadászati szezon kezdetekor – egész nap érdemes bakokra vadászni. A kedvenc trófeám az, amelyiket be is neveztünk a közönségdíjra, a súlya 564 gramm. Főleg a formája miatt tetszik nekem, mert különleges, nem az a szokványos szabályos 6-os agancs, mondhatjuk rá, hogy rendellenesen fejlődött. A legtöbben egyébként a szép szabályos hatos agancsokat szeretik. 

Milyen igényekkel érkeztek a vadászok? – hangzott el az újabb kérdésünk. 

– Nem voltak különleges igények, a belga vendégek súly és mennyiségi korlátozás nélkül érkeztek, nekik teljesen mindegy volt, hogy milyet ejtenek el. Ők szeretik a szabálytalan, abnormális trófeákat is. 

Gyermekkora óta a természetben 

– A vendégvadászokat Nyíregyházán vagy Kisvárdán szállásoljuk el, s úgy megyünk értük. A szlovák vendég Kisvárdán az új sportszállodát vette igénybe. A hajnali órákban barkácsolva kerestük a bakokat, bár nagyjából már tudtuk, hol tartózkodnak, hiszen előzőleg megfigyeltük az állatokat – mesélte Tajdi László, aki közel tíz éve hivatásos vadász. 

– Gyermekkorom óta szeretem a természetet. A sportvadász édesapámat és kereszt­apámat gyakran elkísértem az erdőbe, illetve ki a mezőre az apróvadvadászatok alkalmával. Bár pénzügyi tanulmányokat folytattam, de sokkal jobban vonzott az állatok és a növények világa, s nem bántam meg a döntésemet, szeretem ezt a munkát. 

 

Címkék#vadászat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában