Szatmárcseke

2022.07.05. 17:30

Jobban járnak, ha feladják magukat a szatmárcsekei temetőrongálók

A legfrissebb információnk szerint fogy az idejük...

Fotó: Gazdag Mihály

Mélyen felháborította a helyieket, a környékbelieket és minden jó érzésű embert: a hungarikumnak számító szatmárcsekei kopjafás temető tizenhat síremlékét döntötték ki péntekre virradóra. A tettesek egyelőre ismeretlenek.  

– Elszomorítónak tartom a történeteket. Elképzelhetetlen, hogy milyen oka lehetett egy ilyen lelketlen gaztett elkövetésére a rongálónak – kezdte reagálását érdeklődésünkre Láng-Kovács Éva művészettörténész, kulturális antropológus, a www.szatmarcsekeitemeto.hu szerkesztője.

Hozzáfűzte: – Mélyen együtt érzek a családokkal, hiszen szeretteik emlékhelyét gyalázták meg, amit nagy gonddal és tisztelettel tartanak rendben. Mivel a téli időszakban sok fejfa kidől, jelentős mennyiségű sírjel hever szerteszét a földön. Sajnos, a Kölcsey család síremlékei is túlságosan sérültek az idők folyamán, fontos lenne a mihamarabbi restaurálásuk. Jövőre jubilálunk, a a Himnusz születésének 200. évfordulóját ünnepeljük , a költeményt Kölcsey Ferenc Szatmárcsekén vetette papírra. A méltó megemlékezéshez elengedhetetlen lenne a temető sürgős felújítása és a Kölcsey-emlékszoba kiállításának újrarendezése.

A református temető a különleges kopjafái és Kölcsey Ferenc sírja miatt a turisták zarándokhelye. Tölgyfából készített, másfél-két méter magas, csónak alakú, sokak szerint emberi arcot ábrázoló fejfa jelöli a sírokat. Információink szerint a rendőrség közel áll a tettesek felderítéséhez, „elegánsabb” lenne, ha önként feladnák magukat – a saját érdekükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában