Beruházás

2022.09.27. 12:51

Lego: Nyíregyházán tovább épül a jövő!

A dán játékóriás 53 milliárd forint összértékű beruházásának első üteme befejeződött.

Fotó: Sipeki Péter

Lezárult a nyíregyházi Lego gyár kapacitásbővítő beruházásának első fázisa, tető alá került ugyanis az új fröccsöntő üzem, ami különféle kiszolgálóegységeknek (raktárhelyiség és csomagolóterület) is helyet ad majd a jövőben.

A keddi ünnepségen elhangzott: az üzem területe a jelenlegi 160 ezer négyzetméterről 232 ezer négyzetméterre bővül, a fröccsöntő kapacitás ötven, míg a csomagolási kapacitás 25 százalékkal növedhet a fejlesztés befejeztével. Az összesen 53 milliárd forint összértékű beruházásnak, melyet a magyar kormány 5,8 milliárd forinttal támogat, köszönhetően a jelenlegi 3100 munkahely mellé további 250 álláshely jön létre, ezzel is erősítve a térség foglalkoztatását.

- A Lego kockákat úgy készítjük, hogy azok tartósak legyenek, és egy család akár több generációjának is játékélményt nyújtson. Éppen ezért termékeinket a Lego Csoport minden gyártóhelyén, így Nyíregyházán is a legmodernebb technológiával készítjük és csomagoljuk, mindezt a vállalatunk legszigorúbb biztonsági és minőségi követelményeinek megfelelve. Ebben fontos szerepet kapnak a magas szakmai tudással rendelkező munkatársaink, akikkel itt Magyarországon, Nyíregyházán dolgozhatunk – fogalmazott köszöntőjében Carsten Rasmussen, a dán Lego Csoport operatív vezérigazgatója.

– A régió egyik legnagyobb munkaadójaként büszkék vagyunk és további nagy hangsúlyt fektetünk a barátságos, nyitott és befogadó vállalati kultúránkra. Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy 2022-ben a Randstad kutatásán minket választottak az Év legvonzóbb munkaadójának Magyarországon – tette hozzá Chresten Bruun, a nyíregyházi Lego gyár igazgatója.

Dr. Szabó Tünde országgyűlési képviselő ünnepi beszédében kiemelte, Magyarország kiváló táptalaja az ehhez hasonló fejlesztéseknek, ugyanis remek az infrastruktúra, kedvező a hazai adókörnyezet és politikailag is stabil az ország.

– Örülök, hogy a Lego továbbra is itt, Nyíregyházán építi a jövőt – mondta az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, dr. Szabó Tünde.

A megyeszékhely polgármestere a város és a dán cég remek kapcsolatáról beszélt. Dr. Kovács Ferenc szerint a mostani fejlesztésnek is az az üzenete, hogy a Lego jól érzi magát Nyíregyházán. Ennek nagyon örül a városvezetés, hiszen a térség legnagyobb foglalkoztatójáról beszélünk, ahol újabb 250 új munkahely jön létre a meglévő 3100 mellé. 

– Az önkormányzat hasonlóan látja a jövőt, mint a Lego, mi is a munkahelyteremtésre és a fenntarthatóságra, a zöld szemléletre fókuszálunk és ezekben látjuk a fejlődés zálogát – emelte ki Nyíregyháza polgármestere.

A keddi ünnepségre meghívást kapott Menczer Tamás is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára úgy fogalmazott: hazánk egy gazdaságilag nyittot ország, ahol fontosak a külföldi beruházások.

– Az 53 milliárd forint összértékű beruházáshoz a magyar kormány 5,8 milliárd forinttal járult hozzá. Magyarország vonzó a külföldi befektetők számára, hiszen az energiaellátottság szempontjából stabil állam, ahol optimális az adókörnyezet, a magyar emberek pedig szorgalmasak és tehetségesek, szeretnek dolgozni – mondta az államtitkár. Menczer Tamás köszöntőjéből kiderült, hogy Dánia hazánk huszadik legfontosabb külkereskedelmi partnere, a Lego mellett a Coloplast és a Grundfos is stratégiai partnere a magyar kormánynak.

– Köszönet a Lego Csoport vezetőinek, hogy továbbra is bíznak Nyíregyházában és Magyarországban, illetve nagy köszönet az itteni dolgozóknak azért, hogy eddigi munkájukkal rászolgáltak a cégvezetés bizalmára – zárta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára.

- Tarnavölgyi Gergely -

Címkék#lego

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában