Nyíregyháza

2022.09.29. 11:46

Takarékossági tervezetet készítenek

A következő közgyűlésen derül ki, hogy hol spórol a nyíregyházi önkormányzat.

Forrás: illusztráció / 123rf.com

A kávé világnapján, a pákozdi csata évfordulóján, Mihály napján, szeptember utolsó csütörtökén dr. Podlovics Roland számára a legelső olyan városi közgyűlés volt, ahol a pulpituson alpolgármesterként foglalt helyet.

Bemutatták Nyíregyházáról megjelent, rendkívül tartalmas, gyönyörű fotókkal illusztrált, hiánypótló kötetet. A megyeszékhely újra elnyerte a Marketing Fővárosa címet, amellyel az  örökös Gyémánt Ranglista első helyére került. Szintén pozitívum, hogy az önkormányzat az Európa Zöld Városa versenyen a „Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése” című pályázatával az előkelő harmadik helyet szerezte meg.

Dr. Kovács Ferenc polgármester közölte, hogy hétfőn részt vett a Megyei Jogú Városok Szövetségének budapesti közgyűlésén.  

– Természetesen az energiaárak óriási emelkedése volt a fókuszban. A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak, és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése fennmaradjon, cserében pedig mindenkitől takarékosságot várnak el. Már augusztusban arra kértem a cégeinket, az intézményeinket, hogy fogalmazzák meg a költségcsökkentési terveiket azért, hogy zavartalan legyen a munka az önkormányzati rendszerben, szükségtelen kiadásokat ne vállaljunk. Az ellenzéki frakcióval egyeztettünk, és abban maradtunk, hogy a következő, októberi közgyűlésre készül el a részletes takarékossági tervezet.    

A nyolcadik napirendi pont új parkolóhelyek létesítésétől és a fizető parkolók üzemeltetésének szabályozásáról szólt.

– Lakossági igényeket elégítünk ki az új parkolóhelyekkel. Évek óta nem emeltük a parkolódíjakat. Megvizsgáltuk a környező nagyvárosok tarifáit, ehhez igazítottuk most az árakat – közölte Halkóné dr. Rudolf Éva, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

– Jogos, indokolt a parkolók bővítése, hiszen egyre több az autó a városban. A díjemelésnek van olyan része, ami támogatható, de nem mindegyikkel tudunk azonosulni – jegyezte meg Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért frakcióvezetője.

– Jó hír, hogy nagy mértékben nőtt a forgalomba helyezett kocsik száma. Kell egy értelmes szabályozás, az önkormányzat felelős gazdálkodásáért muszáj volt emelni a parkolási díjakon, ami zónánként különböző – fűzte hozzá dr. Kovács Ferenc polgármester. Az előterjesztést 15 igennel és 3 tartózkodással fogadták el.

Az általánosan tapasztalható drágulások idején korántsem meglepő, hogy előterjesztés hangzott el a közétkeztetési feladatokhoz kötődő nyersanyagnormáról és térítési díjakról  szóló határozat módosításáról – e téren is emelkednek a költségek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában