Vaja

2022.10.03. 11:30

Édesapja nyomdokain halad tovább

Közel 30 éve vezeti a vajai múzeumot Molnár Sándor, akinek munkásságát állami kitüntetéssel ismerték el.

Csodálatos történelmi és szellemi kincsek tárháza a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye Vaján. A város szívében található várkastélyt, amely 1703-ban és 1711-ben Rákóczi Ferenc állomáshelye volt a szabadságharc idején, a XVII. század elején a Vay család építette. Múzeumként az 1960-as évek elején nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.
A történelmi kastély az utóbbi évtizedekben már nemcsak a kuruc korhoz, a vajaiakhoz kötődő emléktárgyaknak, bútoroknak ad otthont, hanem művésztelepi alkotómunkáknak, konferenciáknak, kamarazenének és tárogatómuzsikának is. 1996 és 2004 között teljesen megújult az emlékek birodalma: megszépült a koros épület és a park, gyarapodott a kuruc vezérek méltán híres szoboregyüttese, modern fogadóépület született.
Az intézmény vezetője 1993 óta Molnár Sándor, akinek az idei államünnepen Magyar Arany Érdemkereszt elismerést adott át a Pesti Vigadóban Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Az elsősorban helytörténeti gyűjtéssel, valamint a Rákóczi- és kuruc korszak néphagyományainak feldolgozásával foglalkozó kitüntetett Vaján született, ott járt általános iskolába, amely 2000-től szeretett édesapja, Molnár Mátyás nevét viseli. 
– A baktalórántházi Mező Imre Gimnáziumban (ma Vay Ádám Gimnázium) érettségiztem, majd a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán matematika-kémia szakon szereztem diplomát. Pár évvel később ugyanott történelem szakon általános iskolai tanári oklevelet vettem át. 1992-ben kerültem a Vay Ádám Múzeumba mint szakalkalmazott, itt végre lehetőségem nyílt arra, hogy folytassam édesapámnak, a vajai múzeum alapítójának munkáját.

Vaja ékköve a kastély

Molnár Sándort maholnap harminc éve bízták meg az intézmény vezetésével, még abban az évben beiratkozott a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajz szakára. Öt év múlva etnográfus diplomát kapott a kezébe, majd részt vett egy múzeumi vezetői ismeretek képzésen, s újabb diplomára tett szert a Nyíregyházi Főiskolán, történelem mesterszakon.
– Nagyon büszke vagyok édesapámra, lelkiismeretes tanítói és múzeumalapítói munkásságára, értékes kulturális örökségére. Úgy érzem, küldetésem az ő életútjának, életművének folytatása. A múzeumszervezés, a tárlatok, a tudományos konferenciák, a Vay Ádám és Rákóczi Ferenc nevéhez fűződő események, a múzeumbaráti kör, a képzőművészeti gyűjtemények, az alkotótábor, a múzeum szoborparkja voltaképpen az ő „szellemi termékei” voltak, ezeket gondoztam, gyarapítottam tovább az elmúlt évtizedek alatt. Vaja ékköve, a megszépült kastély, a gazdag muzeális gyűjteményünk és programjaink, rendezvényeink nem csupán turisták sokaságát, hanem a tudományos élet szereplőit, kiváló művészeket, hírességeket is idecsábítanak évről évre – hangsúlyozta.

Az adott szó ereje

„Vaján jó kalandozni!” – idézte fel Mercs István irodalomtörténész szavait a kitüntetett intézményvezető. A múzeummal jó kapcsolatot ápoló Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület elnöke dolgozatában így méltatta együttműködésüket: „Molnár Sándor intézményvezető a klasszikus régi iskola megtestesítője. Nála az adott szó többet ér a papírra karcolt szándéknyilatkozatoknál. Természetesen a szükséges adminisztrációt hiánytalanul elvégzi, de a gyakorlatban a problémacentrikus kötetlen beszélgetések jelentik a szervezőmunka javát. (…) S miközben a rendezvényeken a mérhetetlen időben barangolunk, kalandozunk, addig Vaján otthonra találunk. Úgy utazunk, hogy helyben maradunk, úgy csodálkozunk rá a határtalan történelmi perspektívára, hogy közben a kastély ódon ablakain tekintünk ki. Vaján jó kalandozni, mert otthon vagyunk.”

Palicz István

 

Címkék#Vaja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában