Nyíregyháza

2022.12.05. 13:27

Mosolyt csalt az arcokra a Mikulás és a krampusz

Több mint egy évtizede hagyomány, hogy Nyíregyháza önkormányzata és dolgozói ajándékkal kedveskednek a kórházban fekvő beteg gyerekeknek.

Fotó: Sipeki Péter

Már reggel óta arra készültek a gyerekek – kisebbek és nagyobbak egyaránt –, hogy megérkezik hozzájuk a Mikulás, s biztosan nem jön üres kézzel. A piros ruhás nagyszakállú és kedves segítője, a krampusz délelőtt 10 óra után minden kórterembe bekopogtattak, majd a Jósa András Oktatókórház Gyermekosztályán kiosztották a csomagokat.

Lili és Lencsi a 3-as kórterem 7 és 6,5 éves „lakói” énekkel köszöntötték a vendégeket és hatalmas mosollyal vették át az ajándékot.

A lányok anyukáitól megtudtuk, mindketten vírus – nem Covid és nem is influenza – okozta légzési nehézséggel, fulladással kerültek az osztályra, már jobban vannak, s talán már haza is engedik őket.

– Szobatestvérek lettünk – nevetett össze a Lili és Lencsi. és pillanatok alatt boldogan bontották ki a csomagot és terítették szét annak tartalmát a betegágyon.

Optimizmust varázsol

Ez az az ünnepség és elmaradhatatlan Mikulás-napi pillanat, amit a megyeszékhely polgármestere, valamint a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Alapszervezete közösen szervez, és visznek mikuláscsomagokat a beteg gyermekeknek.

– Nagyon fontosak és értékesek számunkra a gyerekek, reméljük, hogy a gyors gyógyulásukhoz is hozzá tudunk járulni az ajándékokkal – mondta dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere lapunknak hozzátette, minden évben nagyon készülnek a városházán erre az eseményre, több mint egy évtizedes hagyomány, amit megőriznek és megtartanak. – A gyerekek öröménél, csillogó tekinteteteknél nagyobb öröm nincs, és egyben biztatás is a jövőre nézve.

– Az MKKSZ egyik legnagyobb alapszervezeteként segítünk ott, ahol tudunk, és ennek a jószolgálati munkának a része, hogy minden Mikuláskor ide a kórházba elhozzuk a Télapót és a krampuszt, és kiosztjuk a csomagokat – erről már dr. Kása Brigitta aljegyző, a szakszervezet elnöke beszélt. – Tudjuk, hogy egy ilyen ünnepet nem a családjukkal, otthon, hanem kórházban tölteni a gyerekeknek nagyon nehéz, ezzel mosolyt csalunk az arcukra, eltereljük a figyelmet a betegségről, fájdalomról – magyarázta dr. Kása Brigitta, és ezt erősítette meg dr. Szűcs Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója is.
– Az osztályon most mintegy 200 gyerek ellátásáról gondoskodunk, s jó érzés, hogy az város önkormányzatának ajándéka minden évben megérkezik a kis betegeinkhez. Fontos, hogy a meglévő bajok mellett, amivel szembesülnek a családok, egy kis optimizmust varázsoljon egy ilyen ünnepség és önzetlen pillanat a mindennapokba, s bízunk benne, a karácsonyt már mindannyian otthon tölthetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában