Vádemelés

2022.12.07. 10:31

Így vert át 127 embert a szabolcsi netes csaló!

Vádat emelt a Mátészalkai Járási Ügyészség egy 24 éves férfi ellen, aki 2020 szeptemberétől bő egy éven át összesen 127 embernek ígért az interneten különböző árukat, melyekért előleget kért, aztán később a megrendelt árut nem küldte el.

Forrás: illusztráció / shutterstock

A vádlott 2020 szeptemberét megelőző időszakban közel egy évig munkanélküli volt, ezért elhatározta, hogy csalások útján fogja biztosítani a megélhetését, mégpedig úgy, hogy saját nevében és álneveken az interneten hirdetéseket ad fel, melyekben különböző elektronikai, számítástechnikai termékeket, ruházatot, kerti medencét kínál eladása. Ezekkel a termékekkel a vádlott nem rendelkezett, célja az volt, hogy előleget kérjen a vevőktől átutalással, majd nem küldi el a terméket, illetve a pénzt megtartja magának.

Különböző bankoknál nyitott bankszámlákat, ahová várta a sértettektől a pénzt. Amikor megkapta az előleget, akkor különböző valótlan kifogásokra hivatkozott, hogy miért nem küldi az árut, majd egy idő után elérhetetlennél vált a sértettek számára. Volt néhány kitartó sértett, aki feljelentéssel fenyegette meg a vádlottat, nekik a pénzüket visszautalta.

A nyomozás során, több mint egy évig letartóztatásban volt a férfi, ugyanis a rendőrség az egész ország területéről kutatta fel és hallgatta ki a sértetteket, ami hosszabb időt vett igénybe.

Az ügyészség az vádiratban azt indítványozta, hogy amennyiben a vádlott beismerő vallomást tesz, és nem kéri a tárgyalás megtartását, akkor a bíróság 1 év és 10 hónap börtönbüntetésre ítélje, továbbá 2 évre tiltsa el a közügyek gyakorlásától. Az ügyészség azt is indítványozta, hogy a bíróság kötelezze a vádlottat a kár megtérítésére azon sértettek részére, akik ezt kérték. Annak érdekében, hogy az eljárás ne húzódjon el, az ügyészség azt indítványozta, hogy a tárgyaláson a tanúkat ne hallgassák ki, csupán olvassák fel a nyomozás során tett vallomásukat, így van rá esély, hogy gyorsan ítélet születhet a Mátészalkai Járásbíróságon.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában