Rejtélyes százmilliók

2023.01.28. 07:45

Csak baloldali mese a mikroadomány-gyűjtés

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, Korányi Dávidék kezdettől fogva számoltak olyan támogatókkal, akik legalább közel kilencmillió forintot akartak adományonként fizetni nekik.

Budapest, 2021. október 8. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke (j) és Karácsony Gergely fõpolgármester sajtótájékoztatót tart az Országház elõtt 2021. október 8-án. Karácsony Gergely visszalép az ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért folytatott versenybõl. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által indított politikus közölte: arra kéri támogatóit, hogy az elõválasztás második fordulójában Márki-Zay Péterre szavazzanak. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

A Magyar Nemzet felidézi, hogy Márki-Zay Péter egy sajtótájékoztatón 2022. november 22-én arról beszélt, "nem ismerjük azokat, akik tízezerszámra, mikroadományokon keresztül támogattak bennünket".

A lap szerint a baloldal, az NGO-k és a médiumok régóta építik a mikroadományokon keresztül történő finanszírozás történetét. Azt írják:

bár ezt a módszert átláthatatlansága és nehéz bizonyíthatósága miatt eddig is sokan vitatták, a dollárbaloldal botránya minden eddiginél erősebb cáfolatot jelent az önzetlen kispénzes támogatók legendájára.

A lap felidézi, hogy még november végén Rákay Philip egy összefoglaló videóban cáfolt három hazugságot a dollárbaloldal külföldi finanszírozásával kapcsolatban, melyben bemutatta, hogy a kampány idején mindösszesen 11 támogatót mutatott az Action for Democracy adománygyűjtő (AD) felülete.

A Nemzeti Információs Központ által készített második részjelentésből pedig kiderül, hogy 

az AD már a bejegyzése, vagyis a gyűjtés meghirdetése előtt több száz millió forintnyi támogatást utalt a magyar baloldalnak, ami azt jelzi, mikroadományokról gyakorlatilag szó sem lehetett. 

Másrészt a jelentésben dokumentummásolatokat mellékelve mutatták be, hogy a Korányi-féle Action for Democracy milyen papírokat nyújtott be az Egyesült Államokban a tavalyi bejegyzése során. Ebből kiderül, hogy 

Korányiék kezdettől fogva számoltak olyan támogatókkal, akik mai árfolyamon legalább közel kilencmillió forintot akartak adományonként fizetni nekik. Ekkora összeget pedig nehéz lenne mikroadománynak nevezni.

 

A Magyar Nemzet cikke szerint továbbra is homályos ugyanakkor, hogy kik állhattak az összességében milliárdos pénzutalások mögött. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában