Közgyűlés

2023.03.30. 14:54

Az internetes csalókon a rendőrség szeme

Szociális rendeleteket is módosított a közgyűlés – több támogatás lakásfenntartásra és vásárlásra.

Fotó: Szarka Lajos

 

Rendkívüli éveket hagytunk magunk mögött. E gondolat kísérte végig a csütörtöki nyíregyházi közgyűlést, s hangzott el többször is az előterjesztések elfogadásánál. 

Az ülés legelején a téli leállást követően a Szélsőbokori út felújítási munkáinak folytatásáról adott hírt dr. Kovács Ferenc polgármester. Ezen kívül egy 100 százalékos támogatottságot élvező nyertes pályázatról is beszámolt, 599 millió forintból 36 új bölcsődei férőhelyet alakítanak ki ebben az évben a  Honvéd utcán.

A napirendi pontok megvitatása ellőtt az ellenzéki frakcióból érkező kérdésekre reagált a város vezetése. Ismét előkerült a téma, miszerint: a Nyírségben kevés a víz, az aszályos időjárás miatt kritikus szinte süllyedt a felszín alatti vizek mennyisége ennek ellenére vízigényes iparfejlesztésben gondolkodik a város – hangzott el. 

A kérdésre dr. Podlovics Roland alpolgármester válaszolt, megerősítette, hogy a nagy vízigényű gyárak tisztított szennyvizet használnak majd, egy külön vezetéken jutna el hozzájuk az a víz, amit a lakosság már egyszer felhasznált.

Dr. Kovács Ferenc hangsúlyozta: a város ipari fejlesztési programjáról több olyan egyeztetés is történt, amin az ellenzéki képviselők is részt vettek, ezért nem érti a kritikai hozzászólásokat, megjegyzéseket. Modern és fenntartható beruházások indulnak el, melyek többféle munkalehetőséget nyújtanak a kvalifikált munkaerőnek is, s melyek helyben tudják tartani a fiatalokat. 

Eredményes felderítés és nyomozás

– Valamennyi szakmai fórumon jó színvonalúnak minősítették a nyíregyházi rendőrség tavalyi munkáját, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs hová fejlődni,  a közterületen elkövetett bűncselekmények száma enyhén emelkedett 2022-ben az előző évhez képest, de ne feledjük, a pandémia alatti lezárások idején lelassult az élet – mondta Tóth Attila rendőralezredes, kapitányságvezető, aki a Nyíregyházi Rendőrkapitányság elmúlt évét értékelte a testület előtt. A beszámolóból kiderült: a városi kapitányság nyomozási eredményessége az országos átlag feletti, a megyei jogú városok között a 6. helyen áll, nincs okuk szégyenkezni. Hasonlóképpen a bűncselekmények felderítésének eredményessége is elérte a 80 százalékot. – A hangsúly a megelőzésen lesz a következő időszakban is, a közterületen elkövetett bűncselekmények visszaszorítására, és a balesetek számának csökkentésére fókuszálunk – mondta. 

– Szándékos emberölés nem történt a városban, a rablások száma 30 százalékkal csökkent, a személy elleni bűncselekmények, a testi sértések jellemzően a családon belül vagy két ember között történtek.   Sziszifuszi harc folyik a kábítószerrel szemben, a rendőrség akkor hatékony, ha a terjesztőkre koncentrál, 12 hálózatot/ terjesztőket számoltak fel tavaly, ez szintén eredményes mutatónak számít – a kiemelt bűncselekmények típusait a rendőrkapitány. Majd hozzáfűzött egy érdekes megjegyzést: a közterületi a rongálások nagy százalékát nem nyíregyháziak követik el, hanem vidékiek.

Képviselői kérdésre megerősítette, a rendőrségnek fontos célja az internetes csalásokkal szembeni hatékony fellépés, ebben a témában rendszeresen szerveznek prevenciós előadásokat is.

Elhangzott, emelkedett a közúti balesetek száma,  13 halálos baleset történt a városban. A közúti akciók, a passzív biztonsági eszközök rendszeres ellenőrzése a súlyos kimenetelű karambolok megelőzését szolgálják.  Végül Tóth Attila cáfolta azokat az alaptalan híreszteléseket, miszerint nincs Nyíregyházán elég rendőr.

– A városi kapitányság személyi állományának feltöltöttsége 90 százalék feletti – hangzott el.

2022-ben több tízezren haladtak át a megyeszékhelyen, az orosz- ukrán háború kapcsán is van mire figyelniük a rend őreinek, és a katasztrófavédelemre is plusz terhet pakolt a migráció, a menekültek segítése. – Ezzel párhuzamosan a mentési, tűzvédelmi és a hatósági feladatokat is maximálisan teljesítették a kirendeltség munkatársai – emelte ki Gerebenics Károly tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető. Megtudtuk, az aszályos időjárás miatt sok szabadtéri tűzesthez vonultak, a tüzek nagy része valamilyen gondatlanságból következett be, nem egy esetben lakóházakat is veszélyeztettek. 

Komfortosabb első lakásvásárlás

Mindkét beszámolót elfogadta a testület, a képviselők megköszönték a rendőrök, és a tűzoltók munkáját, majd szociális ügyek megvitatásával haladt tovább az ülés.

A szociális ellátások területéhez tartozóan a közgyűlés módosította a pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendeletet, ami alapján két új ellátási formát vezetnek be: a más támogatási formára nem jogosult gyermekek étkezési térítési díjának támogatását, valamint a rezsiköltség támogatást azoknak a 75. életévüket betöltött nyugdíjasoknak, akik lakásfenntartási támogatásra nem jogosultak. Az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló rendeletet szintén módosították, a kérelmezésnél emelkedik az egy főre jutó jövedelemhatár (vagyis bővülhet a támogatható kérelmezők száma) és emelkedhet a lakás vételárának összege (35 millió forintról 45 millió forintra).

Jászai Menyhért alpolgármester úgy fogalmazott: a szociális kiadásokon, támogatásokon nem spórol a város, épp a mostani időszakban, a rezsiválság idején szükséges odafigyelni a rászorulókra.

– Közel 800 család kaphatott ingyen tűzifát az idei fűtési szezonban – emelt ki egy fontos elemet az idei támogatások közül az alpolgármester. KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában