Nyíregyháza

2023.03.30. 20:00

Látogatás a „méregkeverőknél”

A középiskolások kézkré­met és egészséges szendvicset készítettek, C-vitamint kapszuláztak.

Dr. Csurka Anett szakgyógyszerész vezetésével C-vitamin-kapszulát készítettek a diákok

Forrás: Csáki Alexandra

Ahogy a színház, egy összeszerelő üzem vagy tejgazdaság, úgy a gyógyszertár is misztikus hely a hétköznapi ember számára. Sorban állás közben csak a szemünkkel követhetjük a gyógyszerészeket, akik magabiztosan mozognak a dobozokat, ampullákat, pirulákat, szirupokat és cseppeket rejtő polcok között. Vajon mi történik a színfalak mögött? Kik és mit csinálnak azokban a helyiségekben, ahová a laikusok számára szigorúan tilos a belépés? Ezekre a kérdésekre kaptak választ csütörtök délelőtt a nyíregyházi Krúdy-gimnázium 9. b osztályos, biológia–kémia tagozatos diákjai a 100 Éves Patika pályaválasztási napján.
– Korábban rendszeresen fogadtunk óvodáscsoportokat, melyek tagjai játékosan ismerkedhettek meg gyógyszertárunk világával. A programmal azt szerettük volna elérni, hogy a gyerekek ne féljenek az orvostól, ha betegek, ismerős dolgok fogadják őket a rendelőben, és ne rettentse meg őket a fehér köpeny látványa. Ezzel a szakmai nappal már a nagyobbakat célozzuk meg – árulta el lapunknak dr. Zajácz Tamás gyógyszerész. A patika tulajdonosa hozzátette: első alkalommal fogadtak középiskolásokat, hogy megmutassák nekik, mennyire sokrétű a gyógyszerészeti szakma és mivel foglalkoznak a gyógyszertár dolgozói az eladótéren kívül, a hátsó traktusokban.
– Megmutattuk a laboratóriumi eszközöket, a fiatalok készíthettek maguknak illatos kézkrémet, bemutattuk a raktárunkban működő, nagy teljesítményű patikarobotot. C-vitamint állítunk elő félautomata kapszulázógéppel, majd közösen becsomagoljuk a készítményt. Valljuk, hogy az egészségmegőrzés legalább olyan fontos, sőt fontosabb, mint a betegségek kezelése, ezért a tanulók egészséges szendvicseket készítettek maguknak a Hova tűnt Sanyi?-ban. Bízunk benne, hogy a foglalkozás után néhány diák kedvet kap a gyógyszerészeti szakmához – jegyezte meg dr. Zajácz Tamás.

Új ismereteket szereznek

Erre megvan az esély, hiszen a biológia–kémia tagozatos krúdysok közül sokan választják az orvosi vagy gyógyszerészeti pályát. Az osztályfőnök, Bereczki Szilveszterné elmondta: a látogatás jó lehetőség a gyerekeknek, hogy előzetes ismereteket szerezzenek. – Gyermekkorom óta orvos szeretnék lenni, az a célom, hogy egyszer én is segíthessek az embereknek. Tudom, hogy nagyon sokan félnek a fogorvostól, ezért erre a területre esett a választásom – jelentette kis magabiztos kedvességgel Dávida Panna. Hozzátette: szeretné elérni, hogy a páciensei ne rettegjenek, amikor beülnek a fogorvosi székbe. – Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy bemehetünk a laborba, saját kezűleg készíthetünk krémeket és kapszulázhatunk. Nagyon izgalmas volt! Valóban betekintést nyerhettünk a gyógyszerészeti szakmába. 
CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában