Nyíregyháza

2024.03.27. 15:22

A lehetőségek tárházát kínálta az állásbörze

Hatalmas volt az érdeklődés a Kelet-Magyarország és a Nyíregyházi Egyetem nagyszabású rendezvényén.

Lengyel Nóra

A lehetőségek tárházát kínálta az állásbörze

Fotó: Sipeki Péter

A visszajelzések is azt erősítették meg, amit mi magunk is tapasztaltunk: sokszínű volt a felhozatal, és élénk az érdeklődés a szerdai állásbörzén a Bessenyei aulában. A munkaerő-piaci seregszemlén kortól és végzettségtől függetlenül megtalálhatták az érdeklődők a számításukat. A fizikaitól a szellemi munkáig, a szakmunkás képzettségtől a felső vezetői pozíciókig kínáltak lehetőségeket a kiállítók. Már a kapunyitáskor, 9 órakor nagyon sokan érkeztek, voltak, akik felkészülve, önéletrajzzal a kezükben kezdték végig járni a 38 standot. Több száz valós állást, nyitott pozíciót hirdettek a munkaerő-kölcsönző cégek, nyíregyházi és megyei vállalkozások. Az innovatív standoknál apró ajándékokkal is kedveskedtek az érdeklődőknek, akik minden kérdésükre megkapták a választ. Azok sem keseredtek el, akik nem találtak a végzettségüknek megfelelő lehetőséget, hiszen a szakképzési centrumok ingyenes piacképes tanfolyamokat, felnőttképzési lehetőséget is ajánlottak.

Gyümölcsöző kapcsolat

Az ünnepi megnyitón dr. Polgári András, a vármegyei kormányhivatal főigazgatója Román István főispán nevében is köszöntötte a megjelenteket. Kifejtette, hogy az egész élet folyamatos fejlődés és állandó tanulás. – Ezért is jó helyszínválasztás a Nyíregyházi Egyetem, hiszen sokfajta képzés, tudás alapjait megkapják a hallgatók, gyümölcsöző itt diplomát szerezni, legyen az az első, vagy a sokadik. Vármegyénk méltán lehet büszke erre az egyetemre. A mai nap mindenkinek kihívás lesz, ez a hangos, állandó zsivaj is mutatja, milyen sokan eljöttek – jegyezte meg a főigazgató, és azt kívánta, hogy mindenki találja meg a számítását, és háláját fejezte ki a vármegyénkben működő, itt letelepedő vállalatoknak, cégeknek, hogy munkával, élettel és munkaerővel töltik meg a városokat, falvakat, a községeket.

Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy közvetlen lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkakeresők és a cégek egymásra találhassanak, az elmúlt hét évben pedig egyedülálló lehetőséget nyújtott ehhez a foglalkoztatási paktum. – Így lesz ez a következő hét évben is, a Paktum Plusz Programra több mint 8 milliárd forint áll rendelkezésünkre. Vármegyénkben is egyre inkább a munkaerő hiánya jellemző, leginkább azzal küszködnek a munkaadók, hogy megfelelően képzett és motivált munkaerőt találjanak – fogalmazott az elnök, és kiemelte: azon dolgoznak a kormányhivatallal, a nyíregyházi polgármesteri hivatallal közösen, hogy összehangolják a munkaerő-piaci fejlesztéseket, a képzések struktúráját annak érdekében, hogy minél hatékonyabban találják meg a cégek a megfelelő munkaerőt.

Gazdasági erőtér

Dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, hogy az önkormányzat a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre fókuszált, és ez most is nagy prioritást élvez, amihez nélkülözhetetlen volt az ipari park fejlesztése, ahol jelenleg az infrastruktúra kiépítése zajlik. – Ennek a munkának az az eredménye, hogy most az állásbörzén már új, még gyártási tevékenységet nem folytató, de már beruházást megkezdő cégek is itt vannak – mondta az alpolgármester, és örömét fejezte ki, hogy nem csak világcégek, hanem már több évtizede Nyíregyházán működő helyi vállalat is betelepül az ipari parkba, és azt kívánta, hogy minél több munkaadó és álláskereső találjon egymásra.

Dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke kifejtette: nemcsak házigazdái szeretnének lenni az állásbörzének, hanem az oktatás, a kutatás mellett a partneri viszony kialakításában is vezető szerepet szeretnének játszani a kiállító cégekkel. – Kitűnő alkalom ez az esemény arra, hogy a hallgatók megtudják, hogy az oktatást, képzést, gyakorlati tudást, amit itt kaptak, mennyire tudják majd a munka világában ezeknél a cégeknél hasznosítani, a kiállítók pedig fel tudják mérni, hogy a fiatalok milyen mértékben sajátították el az elmélet mellett mindazt, amire nekik gyakorlati szinten szükségük van. Biztos vagyok benne, hogy a többség elégedett lesz az eredménnyel, s alapvetően kedvező kép alakul ki mindkét fél részéről. A Nyíregyházi Egyetem stabil, regionális, meghatározó egyetemmé vált, növekedési pályán van már évek óta. Az idei felvételi, s az első helyen jelentkezők számai is ezt támasztják alá, ami 10%-kal nőtt, míg az országos átlag csökkenést mutatott – részletezte a sikereket az elnök, és hangsúlyozta: a várossal és a vármegyével együtt azért dolgoznak, hogy a végzett hallgatók itt maradjanak a városban, a vármegyében, hogy a gazdasági fejlődést, az üzleti partnerek munkáját helyben segítsék és itt járuljanak hozzá ahhoz, hogy az ország és ezen belül a régió és a város a lehető leggyorsabban fejlődjön.

Sikerre éhes érdeklődők

Nincs abban semmi újdonság, hogy a Nyíregyházi Egyetem impozáns épületét rendre megtöltik sikeres vagy sikerre éhes emberek, ezt már Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország napilap főszerkesztője jegyezte meg köszöntő beszédében. – Így van ez a hétköznapokon, amikor a magyar felsőfokú oktatási rendszer tradicionális intézménye éli a hétköznapi életét, és így van ez akkor is, amikor egy olyan eseménynek ad helyszínt, mint amilyen a Kelet-Magyarországgal közösen megszervezett állásbörze. Itt cégvezetők, magas beosztású vagy stabil pozíciót betöltő munkatársak állnak a standok mögött, s találkoznak olyan érdeklődőkkel, akik szeretnék önmagukat új kihívásokkal, jobb lehetőségekkel kecsegtető közegbe, pályára terelni. Van, aki még csak most keresi élete hivatását, míg mások már szereztek némi tapasztalatot a munka világában, de elérkezettnek látják az időt a váltásra – fejtette ki a főszerkesztő, és megjegyezte: mindkét élethelyzetben fontos motiváció a siker, legyen az egzisztenciális vagy erkölcsi, de a kettő leginkább együtt érvényesül, s ehhez a lehetőségek széles tárházát vonultatja fel újra az egyetemi állásbörze.

A megnyitó alatt és után is folyamatosan érkeztek az érdeklődők Állásbörze magazint és különféle szórólapokat szorongatva a kezükben. Volt, aki váltani szeretett volna, s volt, aki több helyre is beadta az önéletrajzát, de jó hangulatú kötetlen beszélgetéseknek, és angol nyelvű próbainterjúnak is fültanúi lehettünk.

Felkészült álláskeresőkben nem volt hiány

Nyíregyháza.  Főleg adminisztratív és logisztikai területen keresgélt Hadházi Tamás, de végső esetben fizikai munkát is elvállalna. Közgazdászként végzett a Nyíregyházi Egyetemen, majd másfél évig volt gyakorlaton egy banknál. Mint mondta, a magyar és angol nyelvű önéletrajzát több cégnél is otthagyta, de elektronikus úton is több helyre jelentkezik. Megtudtuk, hogy mivel Nagykállóban lakik, elsősorban Nyíregyházán kereste a lehetőségeket, hiszen így könnyen be tudna járni a munkahelyére.

Angol és magyar önéletrajz

HR és jogi területen keresett munkát az egyik látogató, aki jogi karon végzett. Lapuknak azt mondta, pozitív érzésekkel távozik az állásbörzéről, mert ahogy fogalmazott,  mindenki nagyon segítőkész volt, minden kérdésére kimerítően válaszoltak a standoknál. Eddig 11 évet dolgozott a közigazgatásban, öt évig pedig HR és jogi menedzser volt egy cégnél. Több helyre leadta a magyar és az angol nyelvű önéletrajzát, így reméli, hogy hamarosan talál munkát Nyíregyházán, de mint mondta, szívesen dolgozna a akár a szomszéd vármegyében is.

Andrea édesanyja ápolónőként dolgozott, s szeretne ő is ezen a területen elhelyezkedni. Jelenleg bolti eladó, mellette elkezdi a 2 éves tanfolyamot, és ha végez, az egészségügyben dolgozhat majd – mesélte lapunknak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában