Nyíregyháza

2024.03.27. 17:52

Kétnapos forgalomellenőrző akció – nem büntetnek, figyelmeztetnek

Piros tojást kap a szabálytalan autós, legközelebb ugyanezért a szabályszegésért már 39 ezer forintos bírság és büntetőpont jár.

Bednárik Mónika

Fotó: Dodó Ferenc

Figyelemfelhívó forgalomellenőrzést tart szerdán és csütörtökön reggel 6 és este 8 óra között Nyíregyházán a közterület-felügyelet. – Az akciónk célja felhívni a közlekedők figyelmét elsősorban a belváros forgalmi rendjére, mert a hétköznapokban, de ilyenkor a legnagyobb keresztény ünnephez, a négynapos hosszú hétvégéhez közeledve még inkább jellemző, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a behajtásra és a megállásra vonatkozó szabályokat – mondta el szerkesztőségünknek a Nagy Imre téri bevásárlóközpont és a Váci Mihály Kulturális Központ közötti részen állva Bodrogi László, miközben munkatársaival a térre behajtó autókat figyelték árgus szemmel. A közterület-felügyelet vezetője kifejtette: a két napos akcióban azon túl, hogy kiszűrik a korlátozott forgalmú belvárosba (Kossuth tér, Dózsa György utca, Rákóczi utca) és a Nagy Imre térre a jogtalanul behajtókat, a belvárosban (Kossuth tér, Dózsa György utca, Nagy Imre tér, Jókai tér, Hősök tere, Szabadság tér, Egyház utca, Síp utca, Országzászló tér, Zrínyi Ilona utca) szabálytalanul parkolókat is ellenőrzik.

– Nem a büntetés, hanem a figyelemfelhívás a cél, éppen ezért nem szabunk ki bírságot, hanem zöld vagy piros tojást kapnak a közlekedők – hangsúlyozta Bodrogi László, s megtudtuk: egy piros tojás „értéke” 39 ezer forint és négy büntetőpont, vagyis, aki ilyet kap, tudnia kell, legközelebb az elkövetett szabályszegés ekkora közigazgatási bírságot von maga után. Ezt a szabályok ismertetése mellett az autósnak is elmondják, bízva abba, hogy legközelebb nem esik ugyanilyen hibába.  Az akció kiterjed az útfelújításokkal érintett területekre is, ahol szabálytalan parkolással és behajtással az autósok akadályozhatják a munkát.

Útfelújításoknál is ellenőriznek

– Az Ószőlő utca, amit a felújítás miatt egyirányúsítottak – a Garibaldi utca felől mehetünk a Csaló köz irányába – és környéke ebből a szempontból most kiemelt terület, tilos a megállás az úttesten, táblák jelzik azokat a részeket, ahol ugyancsak nem lehet megállni, mely parkolókat zárták le a közlekedők elől, de ennek ellenére mindig előfordul szabálytalanság – tudatta a közterület-felügyelet vezetője. Kollégái nem csak a Jósavárosban, hanem Sóstón, a Berenát és Fürdő utca környékén is ellenőriznek.

Az autósok szabálykövető magatartását firtató kérdésünkre Bodrogi László elmondta, a napi 70-100 intézkedésük több mint 60 százaléka valamilyen közlekedési szabálysértés, ami elsősorban megállni tilos, vagy behajtási tilalom megszegése, s nagyon sok lakossági bejelentés is érkezik hozzájuk szabálytalan pakolás miatt. Leggyakrabban járdán vagy zöld felületen parkolásról kapnak jelzést, de nem ritka, hogy kapubejárót áll el az autós. Az ilyen eseteket a felügyelet igyekszik azonnal kivizsgálni.

Fotó: Dodó Ferenc
Fotó: Dodó Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában