Fogathajtás

2022.05.16. 11:30

Újra lovak vágtattak Gerjenben

A lovas sportot kedvelők örömére újra rajtvonalhoz állhattak szombaton, Gerjenben a fogathajtók. Az indulók szép időben, nagyszámú közönség előtt három versenyszámban hajthattak végig a pályán.

Gazsó Rita

Két év szünet után rendezték meg újra a versenyt (Fotó: M. Gy.)

A járvány miatti kétéves kihagyás után az elmúlt hétvégén, immár 24. alkalommal újra megrendezték a Gerjeni Lovasnapokat. A kétnapos fogathajtó versenyre az ország legkülönbözőbb pontjairól – Faddról, Kecskemétről, Bábolnáról, sőt még Győrből is – érkeztek résztvevők, akik többféle versenyszámban mérték össze tudásukat. A kétszemélyes fogathajtók mellett a közönség nagy kedvence volt a gyermekhajtók versenyszáma, akik pónikkal vettek részt a megmérettetésen. 

Nem csak a versenyzők, de a nézők is az ország több pontjáról érkeztek a lovas sportot kedvelő gerjeniek egyik kedvenc rendezvényére, amely a falunap mellett a másik legrégebbi ünnepük. Az időjárás kedvezett a szervezőknek, eső, de még zápor, zivatar sem akadályozta a viadalt, sőt talán kicsit túl meleg is volt, amelyet leginkább a közönség érezhetett meg, akik ezúttal is szép számban érkeztek a rendezvényre. 

A lovas megmérettetésre érkezőket a sportesemény mellett kirakodóvásár, a gyerekeket ugrálóvár, arcfestés várta. Szombaton délelőtt a díjhajtással indult a sportesemény, majd délután 14 órától az akadályhajtás következett. Vasárnap kora délután a legkedveltebb versenyszámmal, a maratonhajtással folytatódott a Gerjeni Lovasnapok, amelyre a három futam közül talán a legtöbben voltak kíváncsiak. 

A maratonhajtás egyébként Gerjen határában, a Gödröknél, a lovas pályán indult, egy öt kilométeres bemelegítővel, majd a megszokott módon hét épített akadály várta a hajtókat. A versenyzőknek többek között dombon kellett fel-, le-, majd vizes akadályon keresztül hajtaniuk. A futamot természetesen az nyerte, aki a leggyorsabban haladt át ezeken. Az egyes versenyszámokat eredményhirdetés zárta, az idei Gerjeni Lovasnapok vasárnap kora este a díjátadóval fejeződött be. 

Domsa Dalma szervezőtől megtudtuk, idén összesen 22 hajtó állt rajthoz a három versenyszámban. Gerjent – ahogyan megszokhattuk – a lovasnapokat szervező Domsa család képviselte idén is. Dalma volt a hajtó, édesapja Ferenc pedig, aki a versenyt annak idején elindította, mint az utóbbi 15-16 évben lenni szokott, a segédhajtó. 

– Örültünk, hogy két év után újra megrendezhettük a versenyt, miként annak is, hogy az elmúlt évekhez képest ezúttal talán még nagyobb volt az érdeklődés – mondta Domsa Dalma, akitől megtudtuk, hogy a fő kategóriában a legmesszebbről, Sepsiszentgyörgyről érkezett Barta Eduárd nyert. A különböző kategóriák részletes eredményeit későbbi lapszámunkban közöljük.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában