Újszülött

2022.05.24. 11:26

Nem tudta bevárni a mentőt, otthon szült egy kismama Bonyhád-Börzsönyben

Hajnalban ment el a magzatvize a börzsönyi anyukának, gyakorlatilag még megijedni sem maradt ideje. Telefonon keresztül instruálták a mentősök az anyukát és a segítőket.

Farkas Eszter

Fotó: Mártonfai Dénes

Péntek 13-án kora reggel fájásokra ébredt Potáriné Miklós Csenge, aki már nem tudta megvárni a kiérkező mentőket, otthon szülte meg kisbabáját édesanyja és unokanővére segítségével. 

– Míra Lara már a második gyermekem, de őszintén szólva nem tudtam, milyenek az igazi tolófájások, mert az első gyerkőcnél mesterségesen indították meg a szülést. Korábban a harminchetedik és a harmincnyolcadik héten is bementünk a kórházba, de hazaküldtek mindkét alkalommal, mondván, hogy ezek csak jósló fájások – emlékezett vissza az immár kétszeres anyuka. 

A kis Míra édesanyja elmondta, hogy bár a korábbi jóslófájásai minden alkalommal elmúltak pihenés hatására, pénteken nem segített neki, így meleg vizes zuhannyal szerette volna enyhíteni a fájdalmát, amikor meglepetés érte. 

– Miután kiszálltam a zuhanyzóból, elment a magzatvizem, akkor hívtam azonnal édesanyámat és mondtam, neki, hogy beindult szülés. Az unokanővérem hívta a mentőket, de egy nagyobb tolófájás után már kint volt a pici feje. A mentősök mondták, hogy tartsak ki, mert már Kakasdon vannak, de nem tudtuk megvárni őket – mondta az anyuka. 

Nagyon gyorsan történtek az események, a másfél éves Kristóf a másik szobában aludt, mialatt kistestvére világra jött. A mentősök tulajdonképpen a köldökzsinórt vágták csak el. 

„A kora reggeli órákban kérték ma a mentők gyors segítségét Bonyhád-Börzsöny településre, mert egy 39 hetes kismamánál megindult a szülés. Mentésirányító bajtársunk több egységet riasztott, miközben próbálta nyugtatni és instruálni a nagymamát és a nagynénit, akik pontosan követték az utasításokat. Szükség is volt rá, hiszen így pillanatok alatt világra segíthették otthon az egészséges újszülöttet. Bajtársaink rövid időn belül helyszínre értek és ellátás után, stabil állapotban szállíthatták kórházba a kislányt és az édesanyát” – írta Fcebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. 

Először a mentőket hívjuk 
A legtöbb esetben nem ajánlják az otthoni szülést, mégis sok esetben hallani, hogy saját akaratán kívül kénytelen volt otthon világra hozni a kismama a gyermekét. A legfontosabb teendőkre hívta fel egy védőnő a figyelmet. 

– Bizony, sok esetben előfordul, hogy már nincs idő megvárni a mentősöket, mert mondjuk egy többedik szülésnél, nagyon felgyorsulhatnak az események, mint ahogy ebben az esetben is ez történt. Fontos leszögezni, hogy a szülés egy természetes folyamat, tehát nem szabad kétségbeesni, a legtöbb esetben ugyanis mindenféle komplikáció nélkül végbemegy a szülési folyamat. Természetesen ettől függetlenül mindenképpen hívjuk a mentőket, ez a legelső és legfontosabb teendő, és az ő utasításaikat követve jó kezekben lesz az anyuka és a baba is. Amennyiben nincs senki az anyukával, minél előbb szóljon szomszédnak vagy közelben élő ismerősnek. A legideálisabb, ha tiszta, meleg környezetbe érkezik a csöppség. 

Címkék#szülés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában