Lovassport

2022.05.24. 13:20

Fogatok és szervezők egyaránt jól vették a kölesdi akadályokat

Négy megyéből érkeztek versenyzők a II. Kölesd Zönge Kupára, a C- és D-kategóriája fogathajtó versenyre, rajtuk kívül erre a napra a Szent Korona is a Tolna megyei településre érkezett.

Berg Sándor

Fotó: Makovics Kornél

Egy év elteltével ismét lovak vették birtokba a kölesdi sportpályát és annak környékét. A második alkalommal megrendezett Kölesd Zönge Kupán ötvenhárom (közte négy póni) fogat versengett a C- és D-kategóriás, hivatalos pontgyűjtő versenyen, melyre Tolna (Pincehely, Zomba, Tolna-Mözs, Paks) mellett Bács-Kiskun, Fejér és Pest megyéből is érkeztek nevezők.

A megnyitón a fél települést érintő lovas felvonulás után a verseny helyszínén, a futballpályán a „karaván” mellett élőben lehetett megtekinteni a Szent Koronát, a magyar államiság egyik jelképét is.

Megnyitóbeszédében dr. Szilágyi Péter miniszteri biztos kiemelte, jó döntés volt a Zönge SE-től, hogy tavaly életre hívta a kupát, hiszen Magyarország lovas nemzet, a magyarság több mint ezer éves hagyományát pedig ápolni kell.

Az időjárás kegyes volt a lovakhoz és hajtóikhoz, de a kilátogató nézőkhöz is, akik a verseny előtt, illetve a szünetben a felnőtteket kirakodóvásár, a gyermekeket ugrálóvár és arcfestés várta. 

A reggeli szemerkélő esőt a verseny ideje alatt ragyogó napsütés és néha hűsítő szél váltotta fel. Az ideálisnak mondható körülményekhez, valamint a húsz akadályhoz a kettes fogatok C-kategóriájában a paksi Fritz József alkalmazkodott a legjobban, míg vadászhajtásban a pincehelyi Nagy István bizonyult a legjobbnak.

„Szakmai véleményezésbe nem szeretnék belemenni, azt rábízom a hozzáértőkre, a lovas berkekből érkezőkre. Ilyen nagyszabású rendezvényt nem lehet tökéletesen végrehajtani, de a szövetségtől idén is pozitív visszajelzéseket kaptunk – kezdte értékelését  Gyetvai Attila a Zönge SE elnöke.
– Ami minket, mint sportegyesületet érinti, a pálya minőségével és a verseny lebonyolításával azt gondolom, jól vizsgáztunk. Voltak illusztris vendégeink székelyföldi testvértelepülésünkről, de Kölesdre hoztuk erre a napra a Szent Koronát, amivel különlegesebbé tudtuk tenni a lovasnapot” – fogalmazott a versenyigazgató, hozzátéve, jövőre jöhet a III. Kölesd Zönge Kupa.

Eredmények

Kettesfogat, C-kategória: 1. Fritz József (Paksi Fogat Sport Egyesület), 2. Oszkó János (Pincehelyi LSE), 3. Varga János (Hercegszántói LE), 4. Oszkó Zsolt (Pincehely), 5. Link Gábor (Paks), 6. Tell Viktor (Paks). 
Kettesfogat, D-kat.: 1. Csanaky Tibor, 2. Oszkó Katalin, 3. Deli Péter, 4. Rikk József.
Kettesfogat, C-kat., vadászhajtás: 1. Nagy István (Pincehely), 2. Tell Viktor (Paks), 3. Fritz József, 4. Bíró Nimród (Paks), 5. ifj. Oszkó János (Pincehely), 6. Oszkó János. 
Póni kettesfogat, C-kat.: 1. ifj. Végi Tibor (Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület), 2. Végi Boglárka (Első Magyar Pónifogathajtó Egyesület), 3. Schmidt Zoltán (Pincehely), 4. Schmit Boglárka (Pincehely), 5. Reitzi Zoltán (Zombai Lovasklub Egyesülete), 6. Nagy Dávid (Sárbogárd).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!