Permetezés

2022.06.29. 12:46

A szőlőben most még szépek a fürtök

A lisztharmat fertőzés már jelentős egyes ültetvényekben, de a peronoszpóra tünetei is megjelentek. Az időjárás, a meleg, párás idő nagyon kedvez mind a két betegségnek. A zöldmunkákat már nem lehet tovább halogatni.

M. I.

Most hektáronként minimum 400 liter víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni (Fotó: MD)

A gombabetegségeknek az időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban, Kékoportó, Kékfrankos, jelentős lisztharmatfertőzés indult el. Elsősorban a bogyókon tapasztalható erős fertőzés, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi növényorvos. – Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg féken tartani a kórokozót. 

Az olyan ültetvényben, ahol évek óta ugyanazzal a készítménnyel permetezünk, és ennek ellenére a lisztharmat előretörését figyeljük meg, haladéktalanul váltsunk készítményt, mert lehet, hogy kezdődő vagy kialakult rezisztencia az oka a hatástalanságnak – mondta a szakember. Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. 

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan – 10-12 naponta – folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A strobilurinok ebben az időszakban, amikor még nem alakulnak ki erős járványok, kifejezetten javasoltak. 

A levélre vagy bogyóra kerülő fertőző spórát pusztítják. Emellett – és ez az egyik legelőnyösebb tulajdonságuk – a többi szernél hosszabb a hatástartamuk. A fertőzés előtt kijuttatva hosszú ideig képesek védeni az egészséges állományokat. Ahol már találunk fertőzött levelet vagy bogyót, ott a felszívódó és kontakt készítményeket használjuk. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. 

A mostani időszakban hektáronként 350-400 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. A szőlőnek kedvező időjárás miatt továbbra is nagyon erős a hajtásnövekedés. A szőlő pillanatok alatt „lenőtte” a támrendszert. A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

A szekszárdi borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, erre is figyelni kell. Az általunk megkérdezett szőlőtermelők elmondták, ők már a negyedik permetezésnél tartanak. A szőlőjük szép, egészséges, még lisztharmatfertőzést sem találtak benne. A permetezéseket 10 naponta ismétlik.

A meteorológiai állomások által mért adatok június 17-e és 25-e között

  Heti átlaghőmérsékletCsapadékösszeg (mm)
Szekszárd22,215
Iván-völgy2214
Bati-kereszt21,614
Kajmád22,115
Görögszó22,414
Bátaszék22,519
Paks2215
Bonyhád22,117

Forrás: Növényvédő állomás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában