Oktatás

2022.07.01. 07:00

Tovább küzdenek az alsó tagozatért Harcon

Még kétséges, hogy szeptembertől elindulhat-e Harcon az általános iskola alsó tagozata. Jelenleg kevés a gyermek, a szükséges minimum létszám nyolc fő.

Schilli-Bárány Margit

A szülők és Tóth Gábor polgármester bíznak abban, hogy szeptemberben új tanév kezdődik a településen is. Fotó: Mártonfai Dénes

A falusi iskolák fenntartása nem egyszerű. Főleg, ha küzdeni kell a gyermekekért. A kicsiny település kitart amellett, hogy összevont osztályokkal ugyan, de helyben tanulhassanak a diákok. Tóth Gábor, Harc polgármestere megkeresésünkre elmondta, hogy az iskola fenntartása a Tamási Tankerületi Központhoz tartozik, ám az épületet és udvarát a helyi önkormányzat tartja rendben. 

– Most még szigetelésre is pályáztunk, hogy a gyerekek komfortosabb környezetben tanulhassanak. Rendszeresen nyírjuk a füvet, és rendben tartjuk az iskola környezetét, melyért soha semmilyen kompenzációt nem kaptunk. Ugyan nem az önkormányzat hatásköre az intézmény fenntartása, ám a helyi polgárok érdekeit mi képviseljük, és számunkra fontos, hogy ők elégedettek legyenek. 

Sajnos jelenleg csak harci lakcímmel rendelkező gyermekeket vehetnek fel az iskolába, pedig lenne olyan család a környéken, aki inkább idehozná alsó tagozatos gyermekét, mert jobban szereti az összevont, kis létszámú oktatást – mondta a polgármester. 

Harcon a jelenlegi állás szerint hét gyermek kezdené meg szeptembertől a tanévet, ám ahhoz, hogy az oktatás helyben maradjon, legalább nyolc alsós diáknak kellene beiratkoznia. 

A szülőket is megkérdeztük. A helyiek álláspontja eltérő, de vannak, akik kifejezetten azt szeretnék, hogy gyermekük helyben tanulhasson, mondván, sokkal több figyelmet kap így, mint egy nagy létszámú osztályban. Továbbá ha valamit nem ért, van idő és lehetőség azt a tanítóval megbeszélni, megoldani közösen, így a házi feladat elkészítése közben is van segítsége a gyerekeknek. 

– Biztosan van olyan gyerek, akinek furcsa, hogy egy időben magasabb osztályban tanulók is részt vesznek ugyanazon az órán, és nem csak velük van elfoglalva a pedagógus, ám amellett, hogy ezt megszokják, megtanulnak jobban koncentrálni. Ha pedig végeztek a feladatukkal, figyelemmel kísérhetik a nagyobb gyerekek tananyagát, így sok esetben olyan dolgokat is megtanulnak, ami még nekik kötelező. 

Mivel több gyermekem van, jól látom a különbséget egy kis létszámú, összevont iskola és egy nagyobb létszámú osztály között – mondta az egyik anyuka. Elmondása szerint gyermeke nagyon szereti a harci sulit, jól is teljesít, és a tanítónővel való kapcsolat is szinte családias, könnyen meg tudják beszélni a felmerülő problémákat. 

Az ügyben a Tamási Tankerületi Központ hivatalos közleményében kijelentette, hogy szükség esetén a következő tanévben minden feltételt biztosítanak a harci gyermekeknek, hogy az öt kilométerre lévő Zombán megfelelő körülmények között tudják folytatni tanulmányaikat. Azt még nem tudni, mikor dől el az iskola sorsa, egyelőre bíznak abban, hogy meglesz a minimum létszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában