Gyűjtemény

2022.08.08. 14:00

Téglák a téglatoronyban

Az ország legnagyobb magánkézben lévő bélyegestégla-gyűjteménye Dombóváron látható, a szigeterdei Lakótoronyban. Őri Nándor több évtizedes gyűjtőmunkájának eredménye a mintegy 1200 darabos kollekció.

Wessely Gábor

Őri Nándor 1200 darabból álló bélyegestégla-gyűjteményének legszebbjei tekinthetők meg a kiállításon (A szerző fotója)

Tornyos várkastélyok szép számmal készültek a 13. században, de elképzelhető, hogy Dombóvár az egyetlen olyan település, ahol már akkor toronyház épült. Tégláit a közelben égették 1270 körül. Az építmény, részben egy tűzvész miatt, részben a történelem viharai közepette megsemmisült, de 2013-ban újjáépítették. A város nevezetességévé vált a szigeterdei Lakótorony. Kiállítást rendeztek be benne: Őri Nándor bélyegestégla-gyűjteménye tekinthető meg.

‒ Építési vállalkozó voltam aktív éveimben – mondja a ma már nyugdíjas gyűjtő –, és aki nap, mint nap összekeni magát téglaporral, aki megismeri a téglát, rácsodálkozik, hogy némelyik milyen szép. Különleges, mert van belenyomva felirat, ábra, bélyeg. Leraktam egy deszkát a garázsomban, és rápakoltam egyet-kettőt-tízet. A nyolcvanas években már tudatosan gyűjtöttem. A rendszerváltás táján mások is felfedezték ezt a dolgot, kapcsolatba kerültünk, csereberéltünk, és létrejött egy országos egyesület. Nekem 1200 darabból áll a gyűjteményem, ennél nagyobb magánkézben nemigen van. Egyébként az ország legnagyobb bélyegestégla-gyűjteménye a veszprémi várban található.

Az Őri-féle kollekció darabjai térben és időben sokfelől jöttek össze. Vannak római koriak, helyi dombóváriak (egykor három téglagyár működött a településen), évszám és helységnév szerint csoportosítottak, s akad néhány érdekesség is: Esterházy-koronás tégla (téglavetővel együtt), Zsolnay-cserepek a Mátyás-templom tetejéről és néhány külföldi kuriózum.

‒ Nemrég hozott a fiam egy téglát Spanyolországból, Toledóból – meséli. ‒ Kipakoltatták a reptéren, mert nem akarták elhinni, hogy valaki ilyesmit vihet a poggyászában. Sikeresen hazaért vele, s már ez is látható a kiállításon.

A tárlatnak helyet adó Lakótorony (Fotó: Őri Gábor)

Ipartörténet

Őri Nándor építőmester 1945-ben született. Dombóváron él, de egy ideig Kaposvárhoz kötötte a munkája, az ottani műemlékvédelmi hivatal műszaki felelőse volt. Régiséggyűjtési szenvedélye akkoriban alakult ki. Városa egyedülálló látványossága a Szigeterdőben található Lakótorony. Ennek alapjait jó állapotban megtalálták, s visszaépítették rá a toronyépület rekonstrukcióját 2013-ban. Benne kapott helyet egy érdekes ipartörténeti tárlat, az Őri-féle bélyegestégla-gyűjtemény.

Esterházy-téglavető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában