Egészségügy

2022.08.15. 17:18

Régi álom teljesült Szekszárdon: megnyitott az új ügyeleti központ

Reggel nyolc órakor kattant a zár, és a Szekszárdon a Vörösmarty utcában Gyurkovics János, a város alpolgármestere végleg bezárta az itteni orvosi ügyeleti központot. Megvalósult egy régi álom, majd terv azzal, hogy az Ybl Miklós utcában, a hajdani BM kultúrház átalakításával egy új ügyeleti komplexumot létesítettek.

Szepesi László

Fotó: Mártonfai Dénes

A délutáni nyitás előtti sajtótájékoztatón Villányi Ildikó, a szekszárdi egészségügyi gondnokság vezetője elmondta, a több mint 1700 négyzetméteres épületet 12 hónap alatt az új funkció követelményeinek megfelelően átalakították. A földszinten házi gyermekorvosi rendelőt hoztak létre külön adminisztrációs helyiséggel, elkülönítővel. A területi védőnői szolgálat az emeleten kapott helyet több szobával és védőnői tanácsadó helyiséggel, vizsgálóval, kiszolgálóhelyiségekkel. Ők már tavaly beköltöztek az épületbe, őket követte később egy gyermek háziorvosi rendelő.

Pár napja, augusztus 4-én megkapta az orvosi ügyelet működési engedélyét is a szekszárdi önkormányzat egészségügyi gondnoksága, így a gyermek- és felnőtt háziorvosi ügyelet hétfőn délután négy órakor megkezdte az egészségügyi szolgáltatást. Az első betegeket az új helyen dr. Kovács Éva háziorvos fogadta.

A nyitáskor tartott sajtótájékoztatón Gyurkovics János alpolgármester elmondta, a beruházás, amely lehetővé tette a színvonalas orvosi ellátást, jelentős összefogással valósult meg. Beszélt arról is, hogy a felnőtt ügyeletet szeptemberben a szekszárdi orvosok fogják ellátni, s a gyermekorvosi ügyeletnél is csak három esetben lesz szükség külső helyettesítésre. Ez azért is fontos, mert nagyobb a betegek bizalma az ismerős szakemberek iránt.

Villányi Ildikó megemlítette, az is kedvező, hogy az új helyen az ügyeleti központ sokkal jobban megközelíthető, jobbak a parkolási lehetőségek. Az szintén előny, hogy a megyei kórház szomszédságában van, így súlyos esetben gyorsan tudnak segítséget nyújtani a kórház sürgősségi betegellátási osztályán.

Az új egészségügyi komplexum, amely az ügyeleti központ ide költözésével vált teljessé 274 millió forint uniós forrásból és a Paksi Ipari Park Közép-Duna Menti Térségfejlesztési Nkft. 15 milliós támogatásával valósult meg.

Mint azt megírtuk,  a Vörösmarty utcában megüresedett helyiségek jövője még bizonytalan. A város legutóbbi rendkívüli közgyűlésén az Éljen Szekszárd frakció leszavazta az Allende és Alisca utca közötti, hajdani építkezési felvonulási területre tervezett orvosi rendelők építését. Előtte szintén az ÉSZ frakció állította meg a Szabó Dezső utcai rendelőépítést, s a múltkor úgy döntöttek, itt, a börtön mögött, a Vörösmarty utcában legyen majd az a két felnőtt háziorvosi rendelő. Ennek a feltételeit viszont még meg kell teremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában