Hagyományőrzés

2022.08.16. 07:00

A Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület képviselte megyénket a Kurultajon

Három napon át tartott Bugacon a Magyar törzsi gyűlés, a Kurultaj, mely minden eddiginél nagyobb rendezvény volt. Több, mint kétszázötvenezren vettek rajta részt, megyénket a Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület képviselte.

Farkas Eszter

Balról jobbra: Füleki Norbert és Egervéri Máté, a vértes szablyavívás dobogós helyezettjei. Fotó: Beküldött fotó

Kövér László a Magyar Országgyűlés Elnöke nyitotta meg az immár hetedik alkalommal szervezett Ősök napját, mely igazi multikulturális rendezvény volt. Felszólalt többek közt Binali Yildirim, a Török Köztársaság volt miniszterelnöke, Azamat Zamankulov, Kirgizisztán kulturális, sport- és tájékoztatási minisztere, Mehmet Sürreya Er, a Türkpa főtitkára és Szultan Raev, a Türksoy főtitkára.

Tolna megyét a Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület képviselte. A szervezet tagjai közül Füleki Norbert indult a vértes szablyavívás versenyszámban, melyen második helyezést ért el. 

– Mint minden évben, úgy az egyesületünk idén is részt vett a nomád vonuláson és a seregszemlén – mondta Nagy László, az egyesület elnöke, a Kurultaj sajtófőnöke. – A gyalogos versenyszámokon mi is indultunk, Magyarország második legjobb vértes szablyavívója Füleki Norbert lett, az egyesületünk tagja – tette hozzá.

Nagy László már négy éve látogatja a rendezvényt, az idei évben is jurtával ment a tolnai csapat. 

– Volt egy kiállítási szektor, amelynek a központja az Attila sátor volt – a világ legnagyobb jurtája –, többek között itt helyezték el az Ősök arcképcsarnokát. A régészeti leletek alapján tudományos módszerrel készítettek arcrekonstrukciókat, ezekből több tucatot kiállítottak – tájékoztatta lapunkat a tolnai sportegyesület elnöke.

– A rendezvény leglátványosabb elemeként, a nomád vonuláson, több mint félezer lovas és gyalogos harcos korabeli vértben és fegyverekkel vesz részt. Velük tevék, bivaly- és racka nyájak, szekerek és asszonyok, gyerekek vonulnak a sokszor negyven Celsius fokban több kilométeren át, hogy a közönség számára a lehető legautentikusabban mutathassák be őseink Kárpát-medencébe való megérkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában