Véradás

2022.09.23. 20:15

Mentőhelikopter szállt le a Prométheusz Parkban

Nagy volt a riadalom pénteken Szekszárd szívében, de szerencsére nem sérülthöz érkezett a mentőhelikopter.

Farkas Eszter

Gyurkovics János alpolgármester is üdvözölte a kezdeményezést.

Fotó: Mártonfai Dénes

Céllal érkezett a mentőhelikopter a Prométheusz Parkba péntek délután, de szerencsére semmi baj nem történt. A legjobb szándék vezérelte az igencsak figyelemfelkeltő akciót. Immár második alkalommal szervezte meg közösen a Magyarországi Légimentésért Alapítvány, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó szolgálat a különleges véradó toborzást.

– Minden mentőhelikopterünkben megtalálható egy speciális hűtőtáskában nulla negatívos vér. Ez azért fontos, mert egy esetleges baleset során vérátömlesztésre kerülhet sor, és ezt a vércsoportot bárki megkaphatja. Ennek az apropóján indult el az egész országban ez a különleges véradó toborzás, ami Nagy Boglárka, az alapítványunk alapítójának ötlete és fáradtságos munkája alapján jött létre, először a tavalyi évben szerveztük meg Pécsett az akciót – tájékoztatta lapunkat Kovács Gábor, a Magyarországi Légimentésért Alapítvány pécsi területi felelőse.

A felhívás igen sikeres volt, mivel több mint harmincan vettek részt a véradáson, fiatalok és idősebbek egyaránt. Az alapítvány jelenleg hét bázissal működik országszerte Balatonfüreden, Budaörsön, Debrecenben, Miskolcon, Pécsen, Sármelléken és Szentesen. A területi felelős arról tájékoztatta lapunkat, várhatóan októberben költözik át Pécsről Szekszárdra a légimentők bázisa.

A véradás ideje alatt az érdeklődők nemcsak a mentőhelikopterbe nyerhettek bepillantást, de a légimentőkkel is beszélgethettek. A délután folyamán a mentőhelikopter a helyszínre kitelepülve biztosított ügyeletet. Az alapítvány megkeresésére a helyi hivatásos tűzoltók is csatlakoztak egy tűzoltószerrel, amibe a helyszínre érkezők bepillantást nyerhettek.

A véradás fontosságára az Országos Vérellátó Szolgálat is felhívja a figyelmet oldalán: a vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában és az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg háromszázkilencven ezer véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz – munkanapokra lebontva – napi minimum ezerhatszáz véradóra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában