Iskolaszentelés

2022.09.25. 20:00

A dombóvári evangélikus iskola pedagógusai fogadalmat tettek

Erős vár a mi Istenünk! Az evangélikusok köszönésével kezdődött a Dombóvári Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola iskolaszentelési istentisztelete szeptember 15-én.

Varga Szilvia

Aradi András esperes is felszólalt az iskolában (Beküldött fotó)

Az ünnepi alkalom szolgálattevői Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke, Aradi András, a Tolna-Baranyai Egyházmegye esperese, Szabó Szilárd iskolalelkész, Szücs Eszter, a Dombóvár-Kaposszekcső-Csikóstőttős Társult Evangélikus Egyházközség lelkésze, valamint a tolnai evangélikus egyházközségek lelkészei voltak.

A meghívott vendégek, köztük Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos felügyelője, Varga Márta, a nevelési és oktatási osztály osztályvezetője, Rózsai György, egyházuk Tolna-Baranya megyei felügyelője Pintér Szilárddal, Dombóvár polgármesterével együtt jelenlétükkel is megtisztelték az evangélikus egyházi fenntartásba került intézmény ünnepségét. 

Az iskola diákjai és munkatársai, valamint az érdeklődő szülők megtöltötték az aulát. Az istentiszteleten Kondor Péter püspök igehirdetése után áldásával Isten védő oltalmát kérte az iskolára, annak minden diákjára, munkatársára és mindazokra, akik átlépik az intézmény küszöbét. Külön megáldotta a tanulókat azzal, hogy „éljenek az Úrhoz méltóan, teremjenek gyümölcsöt mindenfajta jó cselekedettel, és növekedjenek az Isten ismeretében”.

Az első emeleti karzaton foglaltak helyet a Kapos Kórus tagjai, akik énekszolgálatukkal járultak hozzá az istentisztelet ünnepélyességéhez. (Forrás: evangelikus.hu)
 

Az ünnepélyes beiktatás kezdetén Somfalvi Eszter, az iskola intézményvezetője olvasta fel Isten igéjét az egyház tanító szolgálatáról. A fogadalomtételre az oltár elé felsorakozott pedagógusok Pál apostol efezusiaknak írt leveléből Szenyériné Szabolcska Julianna igazgatóhelyettes olvasott fel egy rövid részt. 

Szabó Szilárd iskolalelkész kézfogással és személyes áldáskívánással fogadta a felsorakozott munkatársakat, akik esküjükben kötelességeik elvégzését, tudásukat és hűségüket ígérték. Legyetek áldássá iskolánk és egyházunk épülésére! – kérte az iskolalelkész az újonnan beiktatott munkatársakra. Pedagógusok és diákok általános könyörgései, majd az Úrtól tanult imádság után Kondor Péter püspök ároni áldásával zárult az istentisztelet. 

A rövid köszöntések sorát Prőhle Gergely országos felügyelő kezdte, aki felidézte az átvételi folyamat meghatározó elemeit: a pedagógusok és a szülők igen nagyarányú támogatását, és a megelőlegezett bizalomról beszélt. Arról a bizalomról, amit a helyi evangélikus gyülekezet és a település egésze közötti jó kapcsolat alapozott meg, és most az egyházi fenntartásban működő iskola tud tovább teljesíteni.

Jézus szavai: Ne félj, ezentúl emberhalász leszel! 

Aradi András esperes az evangélikus iskolaügy Tolna megyei történeti távlatába helyezte, hogy újra van evangélikus iskolája Dombóvárnak. Az intézmény pedagógusainak hivatásvállalását Péter apostol elhívásával állította párhuzamba. 

A neveléssel-oktatással való foglalkozás is a szeretet formája, ezért Isten áldásával kívánta, hogy a most fogadalmat tett munkatársak minden nap azon munkálkodjanak, hogy mindenkinek, gyermeknek, felnőttnek egyaránt jó legyen itt tanulni és ne feledjék Jézus szavát: „Ne félj, ezentúl emberhalász leszel!” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában