Bulvár-celeb

2022.11.25. 10:50

Egyre többen hiszik azt, hogy Berki Krisztián életben van

Elárasztották az internetet Berki Krisztián táncolós videói.

Sokkoló vagy vérlázító? Berki Krisztián táncolós videói elárasztották a TikTokot. Lájkvadászok teszik közzé az elhunyt celeb régi felvételeit, ami ha jogilag talán nem is, de erkölcsileg mindenképp megkérdőjelezhető. A TikTokot pörgetve váratlanul megjelenik a boldogan táncoló Berki, akit látva összeszorul az ember szíve.

 

Bár életében megosztó személyiség volt, az egész ország ismerte és váratlan halála mindenkit megrendített. Az első sokk után a kommenteket olvasgatva kiderül, hogy sokan azt hiszik, Berki nem hunyt el, hogy amit hallottak róla, csak egy rossz vicc volt, és örülnek, hogy újra láthatják. 

 

Az egyik videón egyedül ropja, míg egy másik felvételen Mazsival táncol. Nyilvánvaló, hogy ezeket a felvételeket a megboldogult celeb vagy az özvegye oldaláról lopták le és tették most közzé. Ez azonban több kérdést is felvet...

A Bors arra volt kíváncsi, hogy mindez csupán morális, erkölcsi kérdés, vagy jogilag is büntetendő? Von maga után valamiféle büntetést, megrovást, ha valaki kérdés nélkül letölti más emberek videóit és a saját felületén teszi közzé? Külön kategóriába tartozik-e, ha egy elhunyt ember felvételeiről van szó, akinek jogilag már nincs személyiségi joga? Megkérdezték Szabó András Csutit, aki nemcsak médiaszemélyiség, de marketingspecialistaként is tevékenykedik a Social Guru vezetőjeként.

 

„Ez inkább morális kérdés, hiszen ki az, aki egy halott ember videóit lopja el és teszi közzé a sajátján? Persze az is kérdés, hogy milyen célból teszi mindezt? Egy biztos, manapság még nem tökéletes a szabályozás, de egy nyilvános-üzleti oldalon megosztott tartalom bárki számára elérhető. 

 

Még ha a tulajdonos ki is írja, hogy a fotói és videói csak engedéllyel felhasználhatók, sokan akkor sem tartják ezt tiszteletben. Az utánajárás azonban költséges és időigényes. Tudomásul kell venni, hogy ami az internetre felkerül, az osztható, szerkeszthető. Manapság már olyan applikációk, szerkesztőprogramok léteznek, amikkel könnyen manipulálható, más kontextusba helyezhető a felvételen szereplő személy és akár annak mondanivalója is. 

 

Nem szép dolog egy halott ember videóival követőket gyűjteni, de ha a TikTok algoritmusa úgy érzékeli, hogy ez a tartalom népszerű a felhasználók körében, bizony a jövőben is láthatunk még hasonló tartalmakat” 

 

– fejtette ki Csuti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában