Világbajnokság, G-csoport

2022.12.02. 22:00

Fordulatos mérkőzésen Svájc másodszori vezetésére már nem volt válasza Szerbiának

Ötgólos mérkőzésen győzte le Szerbiát a svájci válogatott, ezzel a helvétek jutottak be a katari világbajnokság legjobb tizenhat csapata közé.

B. S.

Xherdan Shaqiri (balról a második) szerzett először vezetést Svájcnak

Fotó: AFP

Irán és Tunézia mellett Svájc volt a harmadik válogatott, amelyik négy kapust nevezet a 25 fős keretébe, ami, ahogy ezen a sorsdöntő mérkőzésen kiderült, jó döntésnek bizonyult. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tájékoztatása szerint az első számú kapus, Yann Sommer mellett a másik hálóőr, Philipp Köhn is betegséggel küzdött a találkozót megelőzően (a kezdőben a dortmundi Gregor Kobel kapott helyet), de a belső védő Nico Elvedi is hasonló ok miatt szerepelt a maródiak listáján. A helvétek „a legjobb védekezés a támadás” alapon már az első percben három kapura lövésénél jártak, amivel vb-rekordot döntöttek.

Hiába kezdett nagy elánnal Svájc, az első tíz perc után már a szerbek birtokolják többet a labdát. Mégis Murat Yakin együttese szerzett vezetést, Djibril Sow passzából Xherdan Shaqiri talált be – csakúgy, mint a két csapat négy évvel ezelőtti vb-találkozóján, ahol győztes gólt szerzett. Hogy a mostani nem lett az, azt gyorsan világossá tette Alekszandar Mitrovics (a 2018-as csoportmeccs első góljának szerzője...), a Fulham gólérzékeny csatára Tadics bal oldalról érkező beadását tíz méterről szépen fejelte a hosszúba. Nem álltak le a szerbek, az egyik csapattársa feleségével létesített szexuális viszonnyal „megvádolt” Dusan Vlahovics kapott jó labdát teljesen üresen a tizenhatoson belül, a Juventus támadója ballal laposan a hosszúba lőtt.

A jó iramú, lüktető első félidő után (15 kapura lövéssel és 9 kaput eltalált kísérlettel zártak a felek!) sem hagyott alább az iram, sőt mi több, a bizonytalankodó védők között szép összjáték után Remo Freuler ismét előnyhöz juttatta a svájciakat. Az utolsó szerb roham előtt déli szomszédaink a támadósorban frissítettek, beküldték a Serie A-ban légióskodó Nemanja Radonjicset és Filip Djuricsicset, míg a helvétek Denis Zakariával és Edimilson Fernandessel az eredmény megtartására törekedtek. A harmadik gól azonban megtörte a délszláv válogatottat, a nagy hajrá és ezzel a továbbjutás elmaradt.

Svájc december 6-án Portugáliával, a kameruniaktól vereséget szenvedő, de csoportgyőztes Brazília 5-én Dél-Koreával találkozik a nyolcaddöntőben. Mindkét mérkőzés 20 órakor kezdődik.

G-csoport, 3. forduló
Szerbia–Svájc 2–3 (2–2) 
Doha, 974 Stadion. Vezette: Rapallini (argentin)
Szerbia: V. Milinkovics-Szavics – Pavlovics, Veljkovics (Gudelj, 55.), Milenkovics – Zsivkovics (Djuricsics, 78.), Sz. Milinkovics-Szavics (Makszimovics, 68.), Lukics, Kosztics – Tadics (Radonjics, 78.), Mitrovics, Vlahovics (Jovics, 55.). Szövetségi kapitány: Dragan Sztojkovics
Svájc: Kobel – Widmer, Akanji, Schär, R. Rodriguez – Sow (Ed. Fernandes, 68.), Freuler, Xhaka –Shaqiri (Zakaria, 68.), Embolo (Okafor, 90+6.), R. Vargas (Fassnacht, 83.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin
Gólszerzők: Mitrovics (26.), Vlahovics (35.), ill. Shaqiri (20.), Embolo (44.), Freuler (48.)

Statisztika

53

Labdabirtoklás (százalékban)

47

11

Kapura lövések

14

4

Kaput eltalált lövések

7

2

Szögletek

0

482

Összes passz

412

391

Sikeres passz

336

A csoport végeredménye

1.

Brazília

3

2

0

1

3–1

6

2.

Svájc

3

2

0

1

4–3

6

3.

Kamerun

3

1

1

1

4–4

4

4.

Szerbia

3

0

1

2

5–8

1

 

Címkék#katari vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!