Egyeztetésen

2023.02.03. 16:18

Kardinális kérdés a Tolna környéki holtágak megmentése

A Tolna környéki Duna-holtágak vízpótlásának kulcsa a tolnai holtág. Ez is megfogalmazódott a holtágak megmentésével kapcsolatos szakmai megbeszélésen, amit pénteken rendeztek a tolnai városházán.

Steinbach Zsolt

A térség országgyűlési képviselője, Horváth István kezdeményezésére összehívott szakmai egyeztetésen részt vett Móring József Attila, a dél-dunántúli régió fejlődéséért felelős kormánybiztos, dr. Horváth Kálmán főispán, Beke Zsolt, a vízügyi igazgatóság Tolna megyei vezetője, a járás településeinek polgármesterei, a Közép-Duna menti Fejlesztési Ügynökség munkatársai és más szakemberek.

Fotó: Makovics Kornél

Móring József lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott: a Közép-Duna menti Fejlesztési Tanács számára is egyértelmű, hogy a Tolnai járás holtágai  (faddi, tolnai, bogyiszlói) vízpótlásának megoldása kardinális kérdés a térségben, mezőgazdasági (öntözés), turisztikai és ökológiai szempontból egyaránt. A Közép-Duna menti Fejlesztési Ügynökség készített egy tanulmánytervet, amely a három holtág együttes „felélesztése”, kiszámítható, állandó vízpótlásának műszaki megoldása tavalyi árakon mintegy 50 milliárd forintba kerülne. Ezt nyilván csak több lépcsőben lehet megvalósítani. Az ügynökségnek jelenleg rendelkezésére áll 50 millió forint a holtágakkal kapcsolatos műszaki megoldások tervezésére. A mostani szakmai megbeszélésen azt vették számba, hogy a szükséges műszaki megoldások közül melyek élvezhetnének elsőbbséget, melyeknek a megtervezésére lehetne a leghatékonyabban elkölteni a rendelkezésre álló 50 millió forintot. Döntés azonban egyelőre nem született.

Horváth István kérdésünkre elmondta: a szakmai megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a három holtág vízpótlásának kulcsa a tolnai holtág, ahonnan a faddi és a bogyiszlói is kaphatna pótlást. A tolnai vízpótlása jelenleg is megoldható a Sióból, a csatorna duzzasztásával.

A biztos megoldás azonban az élő Dunából történő szivattyúzás lenne. A doromlási szivattyúállomás állapotának tavalyi felmérése azonban azt mutatta, hogy a berendezés jelen állapotában használhatatlan. A meglevő műtárgyak átépítésével viszont újra működésbe lehetne hozni a létesítményt.

Emellett szükség lenne a tolnai holtág mederkotrására is, hiszen hiába oldanák meg a vízpótlást, ha azt a feltöltődött meder nem tudná befogadni.

A tolnai holtág, mint kulcselem mellett sok szó esett a bogyiszlói holtágról is, ami a három közül a legrosszabb állapotban van, szinte alig van benne víz, a pótlás pedig immár gyakorlatilag csak a csapadékból történhet. A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a bogyiszlói holtág tolnai holtágból, csővezetéken át történő vízellátása jobb megoldás, mint ha közvetlenül az élő Dunából történne. Erre a megoldásra azonban konkrét tervek még nem készültek.

Az országgyűlési képviselő beszélt arról is, hogy a teljes, 50 milliárdos projekt megvalósítására egyszerre biztosan nem lesz pénz. Ám a lehetséges források feltérképezését már most elkezdik. Öntözési, turisztikai és környezetvédelmi pályázatok is felhasználhatóak lehetnek a holtágak felélesztésére.

Horváth István elmondta: tervei szerint márciusban lesz a következő megbeszélés, ahol számba veszik a részeredményeket és megvitathatják a konkrét javaslatokat a legfontosabb részprojektekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában