Ó, ó, Mary, keletről fúj a szél...

2023.02.05. 17:59

Elhozta a fák végzetét a tegnapi szél, felkapott egy buszmegállót is

Összesen kétszáznyolc alkalommal riasztották vármegyénkben a tűzoltókat február 4-én, szombaton, a viharos széllökések napján. Fák dőltek ki, tetők rongálódtak meg.

Szeri Árpád

Faóriások adták meg magukat a természet pusztító erejének

Fotó: TVMKI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki szűkebb pátriánk területére, tekintettel a szélvihar itteni, lehetséges, 90 km/óra erejére.

A figyelmeztetés nagyon is indokoltnak bizonyult, ezt igazolja a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bevezetőben közzétett összegzése is. A kétszáznyolc esetből kétszázhárom volt műszaki mentés, tehát ennyi beavatkozást követelt a fékeveszett légmozgás. Emellett öt tűzesethez is kivonultak a beavatkozó rajok.

Fák, nagyobb faágak dőltek lakóházakra, melléképületekre, kerítésekre, gépjárművekre, távközlési- és vasúti felsővezetékekre.  Tetőszerkezeteket bontott meg a viharos szél, kéményeket rongált meg, illetve a számtalan esetben forgalmi akadályt képeztek a kidőlt fák az utakon, utcákon. Valamint veszélyeztették a lakókörnyezetet, továbbá a gyalogos és gépjárműforgalmat.

A vasárnap délelőtti adatok szerint több, mint száznegyven bejelentés felszámolása továbbra is folyamatban volt.  A vármegye hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói megállás nélkül dolgoztak és dolgoznak a káresetek felszámolásán.

A Szekszárdi Kutyamenhelyen már helyreállt a rend. A telepen négy fa dőlt ki, közülük egy tizenöt méteres jegenye rázuhant a főbejáratra és az épületre. Szerencsére sem ember, sem állat nem sérült meg. Hat segítő érkezésével és szorgos munkájával sikerült a fák okozta akadályokat eltávolítani. A megyeszékhelyen egyébként több helyszínen is gyökerestől csavart ki fákat a szél, így például az Alkotmány utcában, a Bottyán-hegyi lakótelepen és a Tartsay lakótelepen.

A Munkácsy utcában egy hatalmas fenyő foglalta el az úttestet, megbénítva ezzel a szombat reggeli forgalmat. Az Illyés Gyula Megyei Könytár udvarán található, tíz méter magas fenyő is megadta magát: részben a melléképületre zuhant, beszakítva gallyaival néhány helyen a tetőt. A hátsó kapunál elfeküdve akadályozta az ottani közlekedést, amíg vasárnap kora délutánra a Szekszárdi Kutató Mentő Egyesületnek és a Szekszárdi Polgármesteri Hivatal munkatársainak köszönhetően rendeződött a helyzet.

A Kinizsi utcában egy kidőlt fa négy, a helyszínen parkoló autót rongált meg. Ugyancsak fa dőlt Bonyhádon az orvosi ügyelet épületére, illetve annak udvarára. Szintén kidőlt fa okozott forgalmi akadályt Dunaszentgyörgyön, a Várdomb utcában, valamint Kocsola után, a halastó előtt a 61-es főút 75. kilométerszelvényében.

Paksnál, a vízirendészet közelében, a 109-es számú kilométerszelvénynél dőlt fa a hatos számú főútvonalra. A TelePaks.net arról számolt be, hogy a Táncsics Mihály utcában, illetve az Atom téren lévő játszótéren is fákat döntött ki a viharos szél.

Dombóváron is több kidőlt fa adott munkát a tűzoltóknak. A városba vezető út mentén álló zászlótartó rúdról a szél leszakította a város lobogóját. Az újdombóvári temetőnél olyan erős volt a légmozgás, hogy a koszorúkat kifújta a sírkertből az úttestre. 

A vélhetően legkülönösebb esetet Medina-Szőlőhegyen produkálta a szélvihar. Itt egyszerűen felkapta a bádog lemezből készült buszmegálló épületét, átemelte két fasoron is és mintegy száz méterrel odébb letette a földre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában