Tavaly emelt szinten érettségizett

2023.02.06. 17:30

Háromszor győzte le a rákot, most az egyetemet kezdi a zombai nyugdíjas

Felvették az egyetemre a zombai Kovács Károly bácsit, akinek története nagy port kavart, ugyanis hetvenegy évesen, betegen tett emeltszintű történelem érettségit. Lapunknak mesélt jövőbeli terveiről, betegségéről, mindennapjairól.

Farkas Eszter

Valóságos példakép a zombai Kovács Károly, betegsége kiújult, mégis boldog és tovább tervezi életét

Fotó: Farkas Eszter

Károly bácsi annak idején unokája miatt döntött úgy, hogy megcsinálja az emeltszintű történelem érettségit, amivel együtt és régi érettségijét beszámítva 322 pontot szerzett a felvételihez. Ez az eredmény elégségesnek bizonyult régóta dédelgetett álmához, a diplomához, sőt mi több, állami ösztöndíjjal támogatottan tanulhatna tovább.

– Sikeres felvételt nyertem a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet és Társadalomtudományi Karára, ugyanis a felvételi ponthatárnál két ponttal többet is elértem – tájékoztatta lapunkat Károly bácsi, majd hozzátette: sajnos az orvosom javaslatára, azonban nem kezdhettem meg a félévet, mivel a betegségem miatt nem javallott nagyobb közösségbe mennem.

Egyelőre passziválta magát a zombai nagypapa, azonban nagyon szeretné tovább folytatni tanulmányait, ezért tovább keresi a lehetőségeket. 

– Mindenképp megpróbálom kérvényezni, hogy a betegségemre való tekintettel hadd végezhessem el online módon a szakot, vagy esetleg megpróbálni, hogy a lehető legkisebb kontakttal csak a vizsgákra bejárni, de az eddigiek alapján sajnos nem sok reményt fűzök hozzá.

Újabb műtétre van szüksége, és beszélgetésünk után kiderült, hogy kiújult a lábában található daganata.

– Három fajta rákot küzdöttem le az évek során, amit dr. Gáti Renáta, belgyógyász, hematológusnak köszönhetek. Immár tíz éve rak össze és ennek köszönhetően cáfolok rá a tudományra, ugyanis nekem már rég nem kéne itt lennem. Mindent időben felismert, és ennek köszönhetően ülhetek itt most, természetesen ezen felül az élethez való hozzáállásom a másik oka annak, hogy még itt lehetek. Úgy érzem van miért élnem, boldog vagyok.

Károly bácsi elmondta, úgy érzi, köszönettel tartozik az orvostudománynak, ezért halála után holttestét az onkológiai intézetnek ajánlja fel.

– Február hetedikén újra megműtenek – a szemem alatt található karcinómát távolítják el, ehhez a bőrt a hasamról fogják pótolni. Sajnos időközben kiderült, hogy a vizsgálatok alapján újra rosszindulatú rákos sejtek vannak a szervezetemben. Ezt a lábamban lokalizálta az orvosom, egyelőre nem tudja, hogy mi legyen a következő lépés.

Szerencsére Károly bácsi továbbra is optimistán áll a jövőhöz és fájdalmas estéin újabb területen képezi magát. Elmondása szerint újra szeretné meghökkenteni a világot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában