Stresszcsökkentő

2023.03.24. 20:00

A kiskertünk élő forrása a léleknek

Igazi kikapcsolódást jelent a kiskerti munka, állítják azok, akik rendszeresen szorgoskodnak benne. A kert élő forrás a léleknek, ami mindig pozitív energiát sugároz, még szemerkélő esőben, borús időben is, mondta Takácsné Kovács Anikó, aki pár évvel ezelőtt Bátaszéken alapított egy csoportot.

Mauthner Ilona

Takácsné Kovács Anikó szerint, a kertészkedés pótolja az edzőtermi sportot és még hasznot is hoz (Fotó: M. K.)

Beköszöntött a tavasz, a kellemes időben jól esik tevékenykedni a kertben, és ha az ember még hasznot is teremt a munkájával, akkor igazán elégedett lehet.

Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológus, a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint, a kertészkedés nagyon jó hatással van lelkiállapotunkra. Kiváló módszer stresszcsökkentésre az, ha órákat töltünk a kertben növények ültetésével, gondozásával. Javul a közérzetünk, a hangulatunk, csökken a depresszióra való hajlam.

A családosoknak kiváló közös program is lehet, hiszen a gyerekeket be lehet vonni a palántaültetésbe, a viráglocsolásba. A palántanevelés például a digitális térben eltöltött idővel szemben kézzel fogható, megtapasztalható élményt nyújt a kicsik számára is. Nem beszélve arról, hogy a gyerekek nagyobb kedvvel eszik meg azt a zöldséget, gyümölcsöt, amelyet ők "termeltek".

Takácsné Kovács Anikó bátaszéki kertészmérnök, gazdálkodó szerint is a kert élő forrás a léleknek, ami mindig pozitív energiát sugároz, még szemerkélő esőben, borús időben is. Meggyőződése, hogy sokak lelki bajára, magányára pozitívan tudna hatni, ha újra kapát és néhány egyszerű szerszámot ragadnának.

Anikó a permakultúra híve, ennek népszerűsítése érdekében alapított pár éve egy csoportot. Az ország különböző településeiről csatlakoztak hozzá. A tagok beszámolnak arról, hogy ki, milyen növényt termesztett.

– A permakultúra lényege, hogy a kiskertre szánt terület nincs szántva, permetezve. Különösen, hogy a kerti hulladék égetését rendeletben tiltják, illetve szabályozzák, ideje elkezdeni minden háztartásban komposztálni. Nem feltétlenül szükséges külön komposztálóedény sem hozzá, csak egy erre a célra rendszeresített, nyáron (fél)árnyékos hely, ahova rendszeresen hordunk száraz és lédús zöld anyagokat, ezeket felváltva rétegezzük, és időnként meglocsoljuk. Egy szántás nélküli kertben az előző év őszén elvetett borsó 2-3 héttel hamarabb szedhető, az elduggatott fokhagymából, vöröshagymából, póréhagymából már kora tavasszal lehet csemegézni, márciusban fejesedésnek indul az ősszel vetett saláta. Folyamatosan lehet betakarítani, és persze folyamatosan kell vetni.

– Én három év után érzékeltem, hogy az így kezelt talaj javult, a színe sötétebb lett a sok szerves anyagnak köszönhetően, lazább, porhanyósabb.

Anikó szerint a permakultúra egy olyan eszköz a kezünkben, amellyel élnünk kell a fenntartható jövő érdekében. A fenntartható gazdálkodás a megélhetés minden feltételét megteremti. Nem új keletű kezdeményezés, Ausztráliából indult a hetvenes évek közepétől. A lényege, hogy hasznosítsunk mindent, amit a természet ad, ne éljük fel a készleteinket, ne szennyezzük a környezetet. Éljünk tudatosan.

Nincs jobb, egészségesebb a sajátnál

Olyan családban nőttem fel, ahol anyukámnak, nagymamámnak is mindig volt kiskertje. Gyerekként sokat segítettem a vetésnél, a növények locsolásánál – mondta Horváth Sára, szekszárdi olvasónk. – Mindig megtermeltük a paradicsomot, burgonyát, vöröshagymát és ezek mellett tököt, babot, amire alapvetően szükségünk volt. Én évekig nem foglalkoztam kiskerttel, kényelmesebb volt boltból vásárolni, de hiányzott a saját paradicsom íze és maga a kert hangulata is, és úgy öt éve újból rendszeresen kertészkedem. Biogazdálkodást folytatunk, se műtrágyát, se vegyszert nem használunk, viszont komposztálunk és a szerves anyagokat visszaszórjuk a talajra. A kislányom most négyéves, idén már ő is "segített", a magágyba szórta a cukorborsót, dugdosta a hagymát. Azóta naponta nézi, hogy kibújt-e már a növény a földből. Biztos vagyok benne, ha felnő, neki is lesz majd kiskertje.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában