Guruló dollárok

2023.03.27. 10:46

Soha nem látott visszaélésekre bukkanhatott az ÁSZ a kampánypénzek vizsgálatakor

Kettős gazdálkodás megalapozott gyanúja merült fel a dollárbaloldalon.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Az Állami Számvevőszék nem tudja határidőre elvégezni a pártok országgyűlési választásokhoz kapcsolódó kampányfinanszírozásának vizsgálatát, ennek oka pedig az, hogy rendkívül összetett jelenségekre bukkantak – jelentette be Windisch László az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a 2022-es országgyűlési választáson felhasznált kampánypénzek vizsgálata is napirenden volt. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke elmondta, az ellenőrzés során olyan körülményeket tártak fel, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartoznak, ezért az április 8-i határidőre az ÁSZ jelentése nem készül el – írja a Magyar Nemzet.

Az ellenőrzésekből azt látjuk, hogy a kampányra fordított összegeknél a Mindenki Magyarországa Mozgalom egy külföldi gazdasági társaságot is megbízott olyan feladatokkal, amelyeket itthon is megrendelt, a teljesítési igazolások hitelességénél felmerül a kettős gazdálkodás

– közölte az ÁSZ elnöke.

A törvényi előírás szerint a hivatal a pártok kampányköltéseit vizsgálja, de a törvény arra is lehetőséget ad, hogy ha egy nem politikai párt – jelen esetben a Mindenki Magyarországa Mozgalom – érintettsége is felmerül a finanszírozásban, akkor az ÁSZ ennek hitelességét is vizsgálhatja. – Márki-Zay Péter maga nyilatkozott arról, hogy támogatta az ellenzéki pártok kampányát, ezen pártok elnökei pedig a megkeresésünkkor egymásnak ellentmondóan nyilatkoztak arról, hogy a mozgalom közvetlenül és a kampányhoz köthető eseményeket támogatott – számolt be Windisch László, aki a titkosszolgálati jelentésekre is kitért. Ezek nyilvánosságra hozott részeiből tudni lehet, hogy külföldről is érkezett támogatás a Márki-Zay-féle mozgalomnak. 

A nemzeti szuverenitás támadása az, ha a pártok kampányát külföldi szervezetek is finanszírozták, az ÁSZ ellenőrzése ezt is vizsgálja

 – mutatott rá. 

Windisch László hangsúlyozta,

az MMM nem párt, de pártként viselkedett, miniszterelnök-jelöltet adott, részt vett a kampányban és a döntésekben. Összehangoltnak tűnik, hogy volt hat párt, amelybe bevontak egy civil szervezetet. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában