Rövid szezon

2023.06.03. 07:00

A tavalyinál magasabb áron lehet értékesíteni az epret

A boltokban még ott vannak akciósan a spanyol, görög, marokkói eprek, a fóliás magyar szamóca pedig a végét járja, de végre megjelent a boltokban a szabadföldi változat is.

Mauthner Ilona

Bényi András mutatja, hogy a sok eső ellenére is szép, egészséges és ízletes a faddi eper

Fotó: Mártonfai Dénes

Az eper ma már igazi hungarikum, hiszen nagyon sokan foglalkoznak vele nagyobb tételben is. Tolna vármegyében az egyik legismertebb és legnagyobb szabadföldi termelő a faddi székhelyű Venyige Szövetkezet. Az egyik tagja, Bényi András elmondta, idén a fagy nem ártott az epernek, jégeső szerencsére még nem volt, így viszonylag jó minőségű termésük van, bár kevesebb eper lett a területükön, mint amire pár hónapja számítottak.

Jelenleg csúcson van az érés és szerencsére jönnek is a vásárlók. A faddi eperért ugyanis helybe mennek az ország minden részéből, nem is árusítanak máshol. Egy bajai cukrász például évek óta lefoglal egy nagy adagot az aromája miatt. A Honay az egyik legkorábbi fajta, ezzel indulnak, mely egy nagyon aromás eper, minél érettebb, annál édesebb, mondta Bényi András. Idén jól vizsgázott, hiszen míg az új fajtákat alaposan megviselte a sok eső, addig ez a régi fajta bírta a „kiképzést”. 

Az időjárástól függ, hogy meddig tart a szezon, szerencsés esetben még tíz nap. Kilójáért 1500 forintot kérnek. A legnagyobb roham náluk pénteken van, bár minden nap nagy a forgalom. Idén ugyanis többen is jelezték, szeretnének majd eperből befőzni, hiszen már most lehet azt tudni, hogy kajsziból kevés lesz. 

A szedresi Bogdán Mária és családja fóliás eperrel és szabadföldivel is foglalkozik. Mint mondta, a fóliás a napokban érett le. Sok munka volt vele, hol kitakarták, hol betakarták az epret. Bogdán Mária elmondta, idén a fóliás eperre nagyon nagy volt a kereslet. Az ország minden részéből érdeklődtek a kereskedők, így a tavalyinál magasabb áron lehetett értékesíteni. A szedresi család jó szezonra számít a szabadföldi epernél is. 

Több kereskedő elmondta, ők is tapasztalták, hogy már május közepén magyar eperként árulták az ország több pontján a gyümölcsöt, mely leginkább Panamából, Hondurasból és Marokkóból érkezett hozzánk. Hozzátették, a tisztességes kereskedők megítélését rontják ezzel, hiszen elsőre nem mindenki ismeri fel, hogy az import, olcsó epret keresztelte át hazaira az árus. 
Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba.

Április közepétől a – részben – fűtött fólia­sátras termés került a piacokra vagy az üzletekbe, majd utána, április végével, május elejével a fóliaalagutas, bakhátas, fátyolfóliás termőterületekről szedik a gyümölcsöt, és május közepétől nagy mennyiségben érkezik a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig, végéig kitart. 

A magyarországi üzemi szamóca-termőterület mintegy 650 hektár, ezen az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8–10 ezer tonna gyümölcs terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!