Koronavírus

2022.05.16. 09:09

Megszűnt az osztrák-magyar határon a 3G szabály

Ausztriában is feloldották az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről.

magyarok.orf.at

Forrás: orf.at

Pénteken jelentették be, hogy Ausztria feloldja a világjárvány miatt bevezetett valamennyi beutazási szabályt. Hétfőtől már nem kell 3G igazolást bemutatni a határon való átlépéskor. Így a világ minden országából ismét minden feltétel nélkül lehet belépni Ausztriába. Ez áll az Egészségügyi Minisztérium által május 13-án közzétett új belépési rendeletben. A hatályon kívül helyezést a jelenlegi járványügyi helyzet indokolta - írja a magyarok.orf.at.

A vírusváltozatokra vonatkozó korábbi szabályok hivatalosan továbbra is érvényben maradnak, de jelenleg egyetlen ország sem szerepel az ilyen területek listáján. Amennyiben egy új vírusváltozat jelenik meg, ez gyorsan a kötelező tesztelés, regisztráció és karantén újbóli bevezetéséhez vezethet bizonyos országokra.

Az utazási ágazat megkönnyebbült

Az utazási ágazat, amely hetek óta a beutazási korlátozások feloldását követelte, megkönnyebbülten reagált. „Így megszűnt egy hatalmas versenyhátrány más európai úti célokkal szemben“ – mondta Gregor Kadanka, az Utazási Irodák Szövetségének elnöke sajtóközleményében. Eddig a 3 G kötelezettség a belépéskor még mindig érvényben volt. A beutazóknak igazolniuk kellett, hogy be voltak oltva, meggyógyultak, vagy tesztelték őket.

Május 12-től Ausztria meghosszabbította a határellenőrzést

Eközben Gerhard Karner belügyminiszter rendelete alapján Ausztria legalább fél évvel meghosszabbította a 2015-ös menekültválság során a magyar és szlovén határán bevezetett ellenőrzést. Ez 2022. május 12-én, csütörtökön nulla órakor lépett hatályba és 2022. november 11-ig tart, amikor szükség esetén majd meg kell hosszabbítani. Ausztria a határellenőrzés folytatásának indokaként a másodlagos migrációt, vagyis az uniós tagországok közötti vándorlást, valamint az Európai Unió külső határainál kialakult helyzetet, illetve a terrorizmus és a szervezett bűnözés fokozódó veszélyét hozta fel az Európai Bizottságnak adott tájékoztatásában.

Az osztrák belügyminiszter szerint óriási belbiztonsági kihívás elé állította Európát az ukrajnai háború. Különösen veszélyes fejlemények figyelhetők meg az emberkereskedelemben. „Ezért van szükségünk a külső határok erőteljes védelmére. Rendkívül fontos, hogy a jövőben szükség esetén a belső határellenőrzés is lehetséges legyen. Ezt az új schengeni kódexben is rögzíteni kell" – fogalmazott Gerhard Karner. Az osztrák belügyminiszter intézkedése az osztrák-szlovén és az osztrák-magyar határt érinti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában