Ítélet

2022.05.17. 19:00

Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített egy vasi férfi

Szombathelyi Törvényszék

Forrás: Pixabay

A Szombathelyi Törvényszék közleményben tájékoztatta lapunkat arról, hogy a Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A tényállás szerint a vádlott 2018. április 4. napja és 2020. december 21. napja közötti időszakban 43 alkalommal, összesen 9243 kg mennyiségű – nem a saját háztartásában képződött, hanem részben belföldről beszerzett, részben pedig külföldről, Ausztriából beszerzett és az ország területére átszállított – ólomakkumulátort értékesített különböző telephelyeken. A vádlott a bűncselekmény elkövetése révén 1.911.244 forint vagyoni haszonra tett szert. 

A hulladékról szóló törvény, valamint a hulladékjegyzékről szóló rendelet szerint az ólomakkumulátor veszélyes hulladéknak minősül.

A Btk. elkövetéskor hatályos 248. § (4) bekezdésének a) pontja alapján e § alkalmazásában hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

A vádlott által gyűjtött, szállított és hasznosított ólomakkumulátorok veszélyes anyag tartalmuk miatt alkalmasak az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére. 

A vádlott az ólomakkumulátorokkal hulladékgazdálkodási tevékenységet végzett. A vádlott a veszélyes – és nem háztartási hulladéknak minősülő – hulladékok hasznosításához (kezeléséhez), és szállításához, mint hulladékgazdálkodási tevékenységekhez, nem rendelkezett környezetvédelmi hatósági engedéllyel.

Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában