Hagyományőrző program

2022.06.26. 07:00

Hűségtúra a hűség falvaiban - fotók

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg idén a Hűségtúra a hűség falvaiban elnevezésű hagyományőrző programját a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület. A kétnapos programsorozat azoknak a Pinka-völgyi hősöknek állít emléket, akik kiharcolták a Trianoni szerződés módosítását.

Vas Népe

Inzsöl Richárd plébános, Konczér Katalin polgármester és Hende Csaba országgyűlési képviselő

Forrás: Cseh Gábor

A nardai emlékmű megkoszorúzásával kezdődött a hűségtúra szombat délelőtt. Glavanics Krisztina, a település polgármestere beszédében kiemelte: Annak ellenére, hogy a hűség falvait horvátok és németek lakják, szívük mélyén igazi magyarok. Dr. Hende Csaba parlamenti alelnök, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: kilencvenkilenc évvel ezelőtt a Pinka-völgye részben horvát, részben német nemzetiségű falvai a Trianoni békeszerződés módosítását érték el azzal, hogy a népszövetség meghallgatása során egyöntetűen magukat magyarnak vallottak, pedig közülük sokan nem is beszélték a nyelvet. A soproni népszavazás mellett ez az egyetlen példa arra, amikor sikerült elérni a Trianoni békeszerződés felülvizsgálatát. – Gondoljunk bele: ha annak idején a Wilsoni elvek érvényesülnek, és a Pinka-völgyi népek elvéhez hasonlóan Erdély, Felvidék és a Dél-vidék döntően magyarajkú polgárait, lakóit is megkérdezték volna, hogy vajon hova akarnak tartozni, akkor ma bizonyára nem így nézne ki az ország határvonala – fogalmazott. 

Mint ismeretes, tizenkét évvel ezelőtt Sátory Károly, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület elnöke kezdeményezésére szervezték meg a hűségtúrát azzal a céllal, hogy gyalogosok, lovasok, kerékpárosok közösen adjanak hálát és hajtsanak fejet a Pinka-völgyi hősök előtt. Akkor dr. Hende Csaba mint honvédelmi miniszter állt a nemes ügy mellé, most pedig mint a térség országgyűlési képviselője fordult támogatásért utódjához, Szalay-Bobrovniczky Kristófhoz.

 – Nagy öröm számunkra, hogy ő is felkarolta a hűségtúrát. Nagyszerű, hogy évről-évre együtt vagyunk és fejet hajtunk az akkori német és horvát magyarok előtt és tiszteletünket fejezzük ki e falvakban ma élő horvátok, németek és magyarok előtt – húzta alá Hende Csaba.  Sátory Károly az egyesület honlapján közzétett köszöntőjében múlt és jelen között vont párhuzamot. – Több mint száz év telt el, de most is folyik a hadjárat nemzetünk ellen. Persze a cél akkor is, most is ugyanaz: országunkat megszerezni. Akkor területét, lakosságát elvenni, most pedig megmaradt lakosságát megosztani, elbutítani, megfosztani nemzeti öntudatától, eladósítani, erkölcsileg, gazdaságilag lezülleszteni, hogy tőlünk távol álló, idegen érdekkörök minél könnyebben – élve a gyarmatosítás modern eszközeivel – megszerezhessék maguknak, üzleti terveik megvalósítására. Majd így folytatta: kezdeményezésünk célja tehát, hogy bizonyítsuk, aki tisztességgel, becsülettel magyar földön, magyar állampolgárként él, -legyen az magyar, horvát, német, vagy bármely más nemzethez, csoporthoz is tartozó – nemzetünk befogadja, segíti, megbecsüli. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!