Szent Iván-éji programok

2022.06.26. 09:11

Varázslatos éjszaka volt Vas megyében zenével, borral, tűzzel - sok, sok fotó

Kétévnyi kényszerszünet után tértek vissza a Szent Iván-éji programok megyeszerte. Koncertekkel, finom falatokkal, bódító nedűkkel, fényekkel várták az érdeklődőket.

vaol.hu

Forrás: Cseh Gábor

Igazi örömünnep volt szombaton Szombathelyen. Rég nem látott tömeg gyűlt össze a Csónakázótó környékén az év leghosszabb napján. A kisebbek az ugrálóvárak, a pónik és a forgó járművek környékén, az adrelaninfüggők az extrém játékok körül gyülekeztek. Az est egyik sztárfellépője az Inflagranti együttes volt, többen már a hangszerelés ideje alatt táncra perdültek.  A jó zene mellé finom étkek és nedűk dukáltak. Harmadik alkalommal rendezték be a Szentivánéji Borligetet az Ezredévi Parkban, ahol napközben árnyék, este lámpafényes hangulat várta a vendégeket. A borliget színpadán pedig szombathelyi tehetségek szolgáltatták a talpalávalót: fellépet Hollósy Kornél zongorista, Kiss Vivien énekes, a Movement Academy, a Somogyi Mihály és Paksi Liza duó, valamint a Somogyi Barna és Somogyi Zénó zenészduó.  Szommer Ildikó szervezőtől megtudtuk: küzdelmes volt a borászokat idecsábítani. A pandémia óta az a tapasztalat, hogy mindenki a saját pincészeténél rendezkedett be arra, hogy vendégeket fogadjon. Végül nyolc borvidékről tíz borászat nedűit kóstolhatták meg az érdeklődők. Öttagú zsűri is értékelte a borokat: valamennyi tétel arany és ezüst minősítést kapott, a minőségre tehát nem lehetett panasz. Szommer Ildikó hozzátette: a 27 versenyre nevezett bor közül 16 fehér, 2 rozé és a többi vörös volt.  

A szombathelyi programok sorát hagyományosan az éjféli tűzijáték zárta, előtte még zenélt az Isis Big Band.  

Répcelakon koncertekkel emlékeztek meg Szent Iván-éjszakájáról. Szombaton a Radó téren előbb fellépet a Maya Trió, amely olasz slágerekből összeállított csokrot hozott az alkalomból, majd zenélt a Four Side.  

Dozmaton, Szent Iván varázslatos napján és éjszakáján idén első, de minden bizonnyal nem az utolsó alkalommal rendezték meg a Tűzugrás Fesztivált a természet ölelésében. – Dozmat zsákfalu jellege, az erdőhöz, a természethez való közelsége igényli, hogy ilyen jellegű programot idehozzunk. Elsősorban a falusi jellegből, a népi kultúrából, a népi hagyományokból indultak ki a szervezés során, ezt a szemléletet tükrözik a fellépők, előadók is – mondta Molnár Péter, az Dozmati Értéktár Bizottság elnöke, aki úgy tapasztalja: a dozmatiak jelentős része örömmel fogadta a kezdeményezést és részt vesz a programokon, a gyermekzsivaj és a jóízű beszélgetésekhez finom falatok, kézműves sörök és bio bor járt. Két éjszakán és egy napon át zajlottak az események: pénteken erdei fanfár és pásztorhangszerek bemutatója volt, majd Az erdő hangjai címmel Illés Péter erdőmérnök tartott előadást. A Muzsla-forrásnál koncertet adott a Tiszta Forrás Zenekar, amelyet tűzgyűjtás, táncház kövezett az az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes közreműködésével. Szombaton Bognár Szilvia délelőtt régizenei koncertet adott a templomban, este pedig a legkisebbeket kápráztatta el hangjával. Egyebek mellett a népsportjátékokkal is megismerkedhettek az érdeklődők, volt hadi bemutató, lovasprogram, öko-játszótér és tókerülő futóverseny is. A nap végén tűzgyújtással és táncházi muzsikával búcsúztak az év legrövidebb éjszakájától a dozmatiak.  

Gyógynövénytúrával, kézműves alkotóudvarral és pajtamozival fűszerezett nyárünnepet tartottak Oszkón. Szombaton este a Gothárd Jenő Csillagászati Egyesület is csatlakozott a szervezőkhöz: lézerpálcás prezentációval és távcsöves észleléssel várták az érdeklődőket. A későn fekvők a bolygó sorban állást is megfigyelhették.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!